Jeste li ikad čuli za koh? To je vrlo jednostavan, sočan i mekan tradicionalni kolač koji se najčešće pravi od griza, jaja i mlijeka. Posebnost mu je u tome što se nakon pečenja zalijeva toplim mlijekom, što ga čini osobito sočnim.
Koh je vrlo popularan u kuhinji nama susjednih zemalja, ali kod nas je nekako pao u zaborav. Kakva šteta, idemo je ispraviti! Imamo odličan recept koji smo dobili od Bojane Čikarić koju pratimo na Instagramu.
Sudeći po videu koji je objavila, po ovome je receptu osobito dobar i sočan, a ono što je nas najviše privuklo je činjenica da je riječ o kohu koji se priprema s čokoladom.
Čokoladni koh
Sastojci:
8 jaja
8 žlica šećera
10 žlica griza
2 žlice kakaa u prahu
Za preljev:
1 l mlijeka
8 žlica šećera
150 g tamne čokolade
Priprema:
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera. Zatim umiješajte jedan po jedan žumanjak. Na kraju špatulom lagano umiješajte griz i prosijani kakao u prahu te smjesu izlijte u posudu za pečenje premazanu uljem.
Pećnicu zagrijte na 200 °C, zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite kolač oko 20 minuta.
Dok se kolač peče, na štednjaku zagrijte mlijeko i šećer do vrenja. Maknite ih s vatre i umiješajte nasjeckanu čokoladu.
Vrući kolač polako prelijte vrućim čokoladnim mlijekom i ostavite da se ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....