StoryEditorOCM
Spiza plusstarinski lijek i začin

Biljka koja raste u Dalmaciji moćno je sredstvo protiv nadimanja, ubacite je u odlično jelo s mahunama, spasit će vas

Piše T. S.. M.
27. svibnja 2025. - 10:21

Mahunarke poput graha, leće, zelenih mahuna i slanutka znaju izazvati napuhnutost i težinu u želucu pa je dobra ideja tijekom kuhanja im dodati sastojke koji djeluju karminativno, odnosno smanjuju stvaranje plinova u probavnom sustavu.

Jedan od takvih sastojaka je vrijesak, odnosno vrisak ili čubar, biljka koja sadrži eterična ulja i spojeve poput karvakrola i timola koji potiču suzbijaju napuhnutost. Ta je biljka od davnina poznata kao sredstvo za poticanje probave i lijek za crijevne grčeve, a još od rimskog doba na našim se prostorima koristi kao začin i za pripremu ljekovitog čaja.

image
Bridgeman Images Via Afp

Osim što svojim aktovnim sastojcima olakšava probavu jela od mahunarki, njegov im blago papreni, aromatični okus dodaje “ono nešto” te nam omogućuje da ih pripremamo čak i bez uobičajenih zimskih dodataka poput masnoće i suhog mesa, krumpira, ječma i tjestenine - zahvaljujući ovom začinu čak i proljetna,a uskoro i ljetna jela s mahunarkama postaju ukusna, iako lagana, a pritom i lakša za probavu.

Možete ga dodati u lešo fažolete, slanutak na jušno, u salatu od graha, no osobito dobro se uklapa u variva od mahuna, bilo zelenih, bilo onih širokih. Donosimo vam jedan zgodan recept za to jelo pa se uvjerite. Ako vam vrisak nije pri ruci, kombinirajte majčinu dušicu za okus i metvicu za karminativno djelovanje.

Fažoleti na jušno

Sastojci:

700 g širokih mahuna
3 manja krumpira
2 češnja češnjaka
2 rajčice (ili pasata, odnosno koncentrat)
1 luk
1 mrkva
2 prstohvata vrijeska
1/4 vezice peršina
ulje
kiselo vrhnje za posluživanje (po želji)
sol

Priprema:

Luk i češnjak nasjeckajte pa ih stavite na malo ulja i vode te ih pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte rajčicu narezanu na kockice ili koncentrat, odnosno pasatu pa pirjajte minutu-dvije, a zatim dodajte  oprane i očišćene te narezane mahune.

Pirjajte uz povremeno podlijevanje nekih 10 minuta, zatim dodajte krumpir i mrkvu narezane na kockice i dolijte dovoljno vode da prekrije sve sastojke. Ubacite vrijesak, posolite i kuhajte na laganoj vatri još 15–ak minuta, odnosno dok krumpir i mahune nisu skuhani.

Pri kraju dodajte sjeckani peršin, provjerite treba li dodati još soli i podijelite u tanjure pa po želji u svaki dodajte žličicu kiselog vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 11:14