Mahunarke poput graha, leće, zelenih mahuna i slanutka znaju izazvati napuhnutost i težinu u želucu pa je dobra ideja tijekom kuhanja im dodati sastojke koji djeluju karminativno, odnosno smanjuju stvaranje plinova u probavnom sustavu.
Jedan od takvih sastojaka je vrijesak, odnosno vrisak ili čubar, biljka koja sadrži eterična ulja i spojeve poput karvakrola i timola koji potiču suzbijaju napuhnutost. Ta je biljka od davnina poznata kao sredstvo za poticanje probave i lijek za crijevne grčeve, a još od rimskog doba na našim se prostorima koristi kao začin i za pripremu ljekovitog čaja.
Osim što svojim aktovnim sastojcima olakšava probavu jela od mahunarki, njegov im blago papreni, aromatični okus dodaje “ono nešto” te nam omogućuje da ih pripremamo čak i bez uobičajenih zimskih dodataka poput masnoće i suhog mesa, krumpira, ječma i tjestenine - zahvaljujući ovom začinu čak i proljetna,a uskoro i ljetna jela s mahunarkama postaju ukusna, iako lagana, a pritom i lakša za probavu.
Možete ga dodati u lešo fažolete, slanutak na jušno, u salatu od graha, no osobito dobro se uklapa u variva od mahuna, bilo zelenih, bilo onih širokih. Donosimo vam jedan zgodan recept za to jelo pa se uvjerite. Ako vam vrisak nije pri ruci, kombinirajte majčinu dušicu za okus i metvicu za karminativno djelovanje.
Fažoleti na jušno
Sastojci:
700 g širokih mahuna
3 manja krumpira
2 češnja češnjaka
2 rajčice (ili pasata, odnosno koncentrat)
1 luk
1 mrkva
2 prstohvata vrijeska
1/4 vezice peršina
ulje
kiselo vrhnje za posluživanje (po želji)
sol
Priprema:
Luk i češnjak nasjeckajte pa ih stavite na malo ulja i vode te ih pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte rajčicu narezanu na kockice ili koncentrat, odnosno pasatu pa pirjajte minutu-dvije, a zatim dodajte oprane i očišćene te narezane mahune.
Pirjajte uz povremeno podlijevanje nekih 10 minuta, zatim dodajte krumpir i mrkvu narezane na kockice i dolijte dovoljno vode da prekrije sve sastojke. Ubacite vrijesak, posolite i kuhajte na laganoj vatri još 15–ak minuta, odnosno dok krumpir i mahune nisu skuhani.
Pri kraju dodajte sjeckani peršin, provjerite treba li dodati još soli i podijelite u tanjure pa po želji u svaki dodajte žličicu kiselog vrhnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....