Povrće je uvijek dobra ideja, a kad nam dosadi pohano, pirjano i ono na salatu, uvijek se možemo vratiti povrtnim jelima na žlicu pa tako i laganoj, a hranjivoj juhi od povrća.
Mnogima će jesen koja nam se primiče vjerojatno biti u znaku guste i aromatične juhe od tikve koja nas onom lijepom toplom narančastom bojom grije i prije nego je okusimo, no prije nego se upustimo u kuhanje povrća kojem još nije sezona, bolje nam je iskoristiti ono kojem se stađun bliži kraju.
Pogađate?
Tikvice, naravno. Dodate li im batat, dobit ćete teksturu kakvu priželjkujete, ali ne samo to. Okus juhe bit će blago slatkast, baš kao u one od butternut ili hokkaido tikve, a pored toga u jelo ćete unijeti dobru dozu vitamina A koji je važan za oči i imunitet te biljnih pigmenata koji se brinu za ljepotu kože, ali također održavaju mozak mladim.
U ulozi dodatnog bonus sastojka ove juhe je poriluk, koji podiže okus i unosi nutrijente koji čuda čine za probavni sustav.
Juhi pri kraju pripreme možete dodati oko 100 ml slatkog ili kiselog vrhnja, bilo mliječnog ili biljnog, no to možete i preskočiti ako želite laganije i lakše probavljivo jelo.
Krem juha od tikvica i batata
Sastojci
300 g batata
700 ml povrtnog temeljca
100 ml vrhnja
2 žlice maslinova ulja
2 tikvice
1 manji poriluk
1 režanj češnjaka
sol, papar
Priprema
Tikvice narežite na kolutove, a batat ogulite i narežite na kockice. Poriluk narežite na kolutiće, a češnjak sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte poriluk i pirjajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok ne omekša. Dodajte češnjak i kratko ga prepržite.
Dodajte tikvice i batat pa sve zajedno pirjajte još 5 minuta, povremeno miješajući.
Ulijte temeljac, posolite i popaprite po ukusu, dodajte malo muškatnog oraščića i pustite da sve zavrije. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 20-ak minuta, dok batat ne omekša.
Maknite s vatre i usitnite juhu štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka. Po želji dodajte vrhnje i još jednom kratko zagrijte, bez vrenja.
Poslužite juhu toplu ili hladnu, uz tostirani kruh, bučine sjemenke ili malo naribanog sira, prema želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....