StoryEditorOCM
Spiza pluskrepka i ukusna

Čuva mozak, liječi crijeva i poljepšava: moćna kombinacija sastojaka čini ovu juhu pravim eliksirom, a sve ih je lako naći

Piše T. S. M.
9. rujna 2025. - 19:16

Povrće je uvijek dobra ideja, a kad nam dosadi pohano, pirjano i ono na salatu, uvijek se možemo vratiti povrtnim jelima na žlicu pa tako i laganoj, a hranjivoj juhi od povrća.

Mnogima će jesen koja nam se primiče vjerojatno biti u znaku guste i aromatične juhe od tikve koja nas onom lijepom toplom narančastom bojom grije i prije nego je okusimo, no prije nego se upustimo u kuhanje povrća kojem još nije sezona, bolje nam je iskoristiti ono kojem se stađun bliži kraju.

Pogađate?

image
Chassenet/Bsip Via Afp

Tikvice, naravno. Dodate li im batat, dobit ćete teksturu kakvu priželjkujete, ali ne samo to. Okus juhe bit će blago slatkast, baš kao u one od butternut ili hokkaido tikve, a pored toga u jelo ćete unijeti dobru dozu vitamina A koji je važan za oči i imunitet te biljnih pigmenata koji se brinu za ljepotu kože, ali također održavaju mozak mladim.

image
Houin/Bsip Via Afp

U ulozi dodatnog bonus sastojka ove juhe je poriluk, koji podiže okus i unosi nutrijente koji čuda čine za probavni sustav.

Juhi pri kraju pripreme možete dodati oko 100 ml slatkog ili kiselog vrhnja, bilo mliječnog ili biljnog, no to možete i preskočiti ako želite laganije i lakše probavljivo jelo.

image
Debby Lewis-harrison/Connect Images Via Afp

Krem juha od tikvica i batata

Sastojci

300 g batata
​700 ml povrtnog temeljca
100 ml vrhnja
2 žlice maslinova ulja
2 tikvice
1 manji poriluk
1 režanj češnjaka
sol, papar

Priprema

Tikvice narežite na kolutove, a batat ogulite i narežite na kockice. Poriluk narežite na kolutiće, a češnjak sitno nasjeckajte.

U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte poriluk i pirjajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok ne omekša. Dodajte češnjak i kratko ga prepržite.

Dodajte tikvice i batat pa sve zajedno pirjajte još 5 minuta, povremeno miješajući.

Ulijte temeljac, posolite i popaprite po ukusu, dodajte malo muškatnog oraščića i pustite da sve zavrije. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 20-ak minuta, dok batat ne omekša.

Maknite s vatre i usitnite juhu štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka. Po želji dodajte vrhnje i još jednom kratko zagrijte, bez vrenja.

Poslužite juhu toplu ili hladnu, uz tostirani kruh, bučine sjemenke ili malo naribanog sira, prema želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 04:04