Uskoro, kad upeknu vrućine, svima će nam dobro doći svaka prilika za osvježenje, a jedan od najomiljenijih izvora osvježenja, praktičan i pomalo nostalgičan, bez sumnje je domaći sok od sirupa. Domaći sirupi pripremaju se čak i u ova moderna vremena kad nam svima nedostaje slobodnog vremena, a kako kupovnim sokovima raste cijena i sve nam je jasnije da u njima ima malo zdravih sastojaka, starinski sokovi "na razmućivanje" ponovno dobivaju na popularnosti.
Mnogi će od nas iskoristiti kasno proljeće za pripremu sirupa od višnje, bazge i drugih aromatičnih sastojaka, no kladimo se da će se tek rijetki sjetiti da izvrstan domaći sirup mogu skuhati od biljke koja im možda raste točno ispred nosa. Mislimo na kadulju, biljku koja po Dalmaciji naširoko raste kao ukrasna biljka, a ponegdje se još može ugledati kao dio zajednice samoniklog bilja.
Više je razloga za skuhati sirup od kadulje, od nostalgičnih, preko ekonomskih do gurmanskih i ljekovitih, jer kadulja je od davnina na glasu kao biljka koja pomaže kod niza zdravstvenih tegoba, a čaj od kadulje poznat je po svojim blagotvornim učincima na grlo, probavu i opće smirenje. Za pripremu je dovoljno preliti jedan do dva lista kipućom vodom, ostaviti da odstoji pet do deset minuta, a zatim uživati u toplom napitku. No još je bolje napraviti sirup. A najbolje ovaj za koji slijedi recept, jer se ne kuha.
Zaista ga nije teško napraviti, samo ćete odmah u startu trebati donijeti odluku hoćete li ga raditi od lišća ili cvjetova kadulje jer smatra se da ih nije dobro miješati. Mi vam predlažemo da se odlučite za cvijeće, ne samo zbog toga što kadulja upravo sada cvjeta, nego i zbog toga što će vam sirup u tom slučaju imati ljepši okus, s manje gorčine, a imat će i ljepšu boju.
Evo kako se priprema sirup od kadulje koji ne treba kuhati. Naberite cvijeća kadulje koliko uspijete pronaći, što ga je više, to će okus biti intenzivniji, a zatim ih isplahnite hladnom vodom. Stavite ih u prikladnu posudu, prelijte ih hladnom vodom i zatim ih ostavite da stoje oko 24 sata.
Nakon toga procijedite tekućinu i dodajte joj limunsku kiselinu te šećera prema svom ukusu (obično se na litru vode stavi 25-30 grama). Suradan tekućinu procijedite kroz finije cjedilo ili koristite cjedilo obloženo gazom.
Sirup zatim ulijte sirup u sterilizirane boce i hermetički ih zatvorite. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu, a kad upeku vrućine pospremite ih za svaki slučaj u hladnjak. Prije posluživanja sirup razrijedite vodom ili mineralnom te mu po želji dodajte kriške limuna. Par kapi soka od limuna osim na osku utjecat će i na boju napitka jer će ga zbog kemijske reakcije učiniti svjetlijim.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....