Domaći liker od oraha, popularno zvan orahovac, orahovača ili orahovica, izvrstan je aperitiv ili pak zgodan poklon, odnosno suvenir, no ako ćete se uzdati u narodnu medicinu, tada je i prava likarija.
Prema naširoko uvriježenom vjerovanju, liker od zelenih oraha pomaže kod bolnog želuca, potiče probavu, ublažava nadutost i grčeve te da djeluje antiseptički i to zahvaljujući gorkim tvarima, taninima i drugim spojevima iz nezrelih oraha.
Iako nema dovoljno znanstvenih istraživanja koja bi potvrdila ljekovitost orahovca, poznato je da zeleni orasi sadrže brojne korisne tvari, uključujući vitamine, jod i antioksidanse, koji potencijalno mogu imati pozitivan učinak na zdravlje. S druge strane, alkohol može iritirati želučanu sluznicu, osobito kod osoba s gastritisom ili čirom, pa se ne preporučuje svima.
Bez obzira na to, mnogi se i dalje oslanjaju na stoljetnu tradiciju, a mi vam možemo samo savjetovati da kušate čašicu nakon obroka pa provjerite odgovara li vam ili ne.
Sve u svemu, itekako ga se isplati napraviti, a ako se na to odlučite - požurite. Orahovac se radi od mladih, još zelenih oraha, a orasi su takvi otprilike upravo sad.
Donosimo vam osnovni, jednostavan stoljetni recept, a ako ga poželite obogatiti dodacima poput korice limuna, mahune vanilije, kave u zrnu, štapića cimeta ili sjemenki klinčića, nećete pogriješiti.
Orahovica
Sastojci:
2 l domaće rakije
1 kg šećera
18 mladih zelenih oraha
Priprema:
Orahe operite, dobro zarežite sa čeriti strane ili prerežite napola. Poslažite ih u velike staklenke, miješajući ih sa slojevima šećera. Na kraju sve zalijte rakijom i poklopite.
Posudu držite na sunčanom mjestu 40 dana, povremeno protresite ili promiješajte da se okusi bolje prožmu. Na kraju procijedite, prebacite u boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....