Ako su vam vrućine ubile volju za pečnjem kolača, spasit će vas recept za slasnu tortu bez pečenja koji nam je otkrila Doris Valković, popularna gastroblogerica s osobitom sklonošću prema zdravim slasticama, koju pratimo na Instagramu foodoris_.
Ova sirova torta sastoji se od tri sloja i spaja pistacije, maline, čokoladu i vaniliju. S obzirom na to da se radi bez pečenja, vaš najveći pomoćnik u njenoj pripremi bit će hladnjak, ali trebat ćete i malu pomoć sjeckalice.
Dodatna prednost ovog odličnog recepta je u tome što su sve mjere u žlicama i šalicama (od 250 ml) pa vam čak ni kuhinjska vaga neće biti potrebna.
Doris nam poručuje da je ovaj recept predviđen za kalup za torte promjera 19 cm.
Sirova torta s malinama, pistacijama i čokoladom
Sastojci
Podloga:
1/2 šalice neslanih pistacija
1/2 šalice ribanog kokosa
6 svježih datulja
1 žlica kokosovog ulja
prstohvat soli
Bazna krema:
2 i 1/2 šalice natopljenih indijskih oraščića (preko noći ili najmanje 4 sata)
250 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)
1/3 šalice sirupa od agave (ili drugog svijetlog zaslađivača)
1/3 šalice otopljenog kokosovog ulja
Krema s malinama:
1 šalica zamrznutih malina
1 žlica limunovog soka
Čokoladna krema:
2 žlice kakao praha
1 žlica biljnog mlijeka
nekoliko zamrznutih malina (po želji)
Krema od vanilije:
ekstrakt vanilije (po želji)
Dekoracija:
krema od malina, pistacije, ribani kokos, maline, ekspandirani proso, otopljena čokolada
Priprema
Stavite sve sastojke za podlogu u multipraktik i miksajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu koja se povezuje pritiskom. Kalup obložite papirom za pečenje ili ga dobro nauljite. Utisnite smjesu u kalup i stavite u hladnjak.
Stavite sve sastojke za baznu kremu u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Po potrebi dodajte još biljnog mlijeka ili zaslađivača. Podijelite kremu na tri jednaka dijela.
U jedan dio kreme dodajte maline i limunov sok. Miksajte do glatke kreme. Po želji dodajte još malina za jaču boju. Odvojite 1/4 šalice kreme za ukrašavanje, a ostatak izlijte preko podloge. Poravnajte i vratite u hladnjak.
Očistite blender. U drugu trećinu bazne kreme dodajte sastojke za čokoladni sloj. Miksajte i prelijte preko sloja s malinama. Po želji utisnite nekoliko malina. Vratite u hladnjak.
Očistite blender i u posljednji dio bazne kreme dodajte ekstrakt vanilije. Kratko promiksajte, prelijte preko čokoladnog sloja i pažljivo poravnajte. Stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata.
Nakon hlađenja pažljivo odvojite tortu od kalupa i ukrasite po želji.
Čuvajte tortu u zamrzivaču. Izvadite je 30–40 minuta prije posluživanja. Ako je držite u hladnjaku, potrošite je unutar 1–2 dana nakon odmrzavanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....