StoryEditorOCM
Spiza plusobara s nogu

Doris radi super tortu bez pečenja: kremasta slastica ne sadrži brašno, šećer ni mlijeko, a okusom osvaja na prvi zalogaj

Piše T. S. M.
19. lipnja 2025. - 08:15

Ako su vam vrućine ubile volju za pečnjem kolača, spasit će vas recept za slasnu tortu bez pečenja koji nam je otkrila Doris Valković, popularna gastroblogerica s osobitom sklonošću prema zdravim slasticama, koju pratimo na Instagramu foodoris_.

Ova sirova torta sastoji se od tri sloja i spaja pistacije, maline, čokoladu i vaniliju. S obzirom na to da se radi bez pečenja, vaš najveći pomoćnik u njenoj pripremi bit će hladnjak, ali trebat ćete i malu pomoć sjeckalice. 

Dodatna prednost ovog odličnog recepta je u tome što su sve mjere u žlicama i šalicama (od 250 ml) pa vam čak ni kuhinjska vaga neće biti potrebna.

Doris nam poručuje da je ovaj recept predviđen za kalup za torte promjera 19 cm.

image
Privatni album


Sirova torta s malinama, pistacijama i čokoladom

Sastojci

Podloga:

1/2 šalice neslanih pistacija
1/2 šalice ribanog kokosa
6 svježih datulja
1 žlica kokosovog ulja
prstohvat soli

Bazna krema:

2 i 1/2 šalice natopljenih indijskih oraščića (preko noći ili najmanje 4 sata)
250 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve)
1/3 šalice sirupa od agave (ili drugog svijetlog zaslađivača)
1/3 šalice otopljenog kokosovog ulja

Krema s malinama:

1 šalica zamrznutih malina
1 žlica limunovog soka

Čokoladna krema:

2 žlice kakao praha
1 žlica biljnog mlijeka
nekoliko zamrznutih malina (po želji)

Krema od vanilije:

ekstrakt vanilije (po želji)

Dekoracija:

krema od malina, pistacije, ribani kokos, maline, ekspandirani proso, otopljena čokolada

Priprema

Stavite sve sastojke za podlogu u multipraktik i miksajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu koja se povezuje pritiskom. Kalup obložite papirom za pečenje ili ga dobro nauljite. Utisnite smjesu u kalup i stavite u hladnjak.

Stavite sve sastojke za baznu kremu u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Po potrebi dodajte još biljnog mlijeka ili zaslađivača. Podijelite kremu na tri jednaka dijela.

U jedan dio kreme dodajte maline i limunov sok. Miksajte do glatke kreme. Po želji dodajte još malina za jaču boju. Odvojite 1/4 šalice kreme za ukrašavanje, a ostatak izlijte preko podloge. Poravnajte i vratite u hladnjak.

Očistite blender. U drugu trećinu bazne kreme dodajte sastojke za čokoladni sloj. Miksajte i prelijte preko sloja s malinama. Po želji utisnite nekoliko malina. Vratite u hladnjak.

Očistite blender i u posljednji dio bazne kreme dodajte ekstrakt vanilije. Kratko promiksajte, prelijte preko čokoladnog sloja i pažljivo poravnajte. Stavite u zamrzivač na najmanje 3 sata.

Nakon hlađenja pažljivo odvojite tortu od kalupa i ukrasite po želji.

Čuvajte tortu u zamrzivaču. Izvadite je 30–40 minuta prije posluživanja. Ako je držite u hladnjaku, potrošite je unutar 1–2 dana nakon odmrzavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 09:09