Pokladno je vrijeme, što znači da će se u narednom razdoblju neki dobro zabaviti maškaranjem, dok nće biti još i više onih koji će guštati u - krafnama. Nažalost, među takvima neće biti osobe kojima je zabranjena pšenica i naređeno im je da se suzdrže od pržene hrane... Osim... Osim ako krafne ispeku po našem receptu!
Imamo recept za krafne koje se ne prže nego se peku, a za njih vam uopće ne treba pšenica. Mogu se raditi s različitim vrstama bezglutenskog brašna ili - ako nije problem u glutenu nego u pšenici kao takvoj - s pirovim brašnom. Zašto smo baš njega istaknuli? Zbog toga što se, za razliku od nekih drugih vrsta brašna, prilikom pečenja ponaša gotovo jednako kao pšenično, što znači da ćete dobiti krafne koje će biti jednako prozračne i pahuljaste kao i one klasične, no bit će puno zdravije.
Recept koji vam donosimo ima još jednu prednost: nevjerojatno je jednostavan. Nema dizanja tijesta, nema rezanja krugova, sve što trebate napraviti je pomiješati sastojke i uliti ih u kalupe.
Brze krafne iz kalupa
Sastojci:
250 g pirovog brašna
150 g šećera (možete koristiti i ksilitol)
1 jaje
320 ml mlijeka
50 g maslaca
2 žličice praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
1/2 žličice soli
korica limuna i naranče
Priprema:
Zajedno prosijte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, koricu limuna i naranče, cimet i sol. Odvojeno pomiješajte jaje, mlijeko i otopljeni maslac. Mokre sastojke dodajte suhima i miješajte dok se ne spoje.
Žlicom stavljajte tijesto u kalupe, prethodno premazane uljem, a svaki punite do malo više od tri četvrtine. Pecite krafne na 200 stupnjeva Celzija točno 17 minuta ili dok čačkalica kojom ste ih bocnuli ne izađe čista. Pustite da se ohlade 5 minuta, a zatim ih izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu ili prelijte omiljenim preljevom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....