Volimo višnjevaču, volimo rogačušu, nemamo ništa ni protiv orahovice, kao ni protiv kruškovače... Ali zašto nitko ne spominje liker od šljive? Čini se kao da nikome ne pada napamet od šljiva raditi išta drugo do kolače i džem. No, nije tako.
Postoji i liker od šljiva, a recept za takav pronašli smo u prastarom izdanju nekoć vrlo popularne kuharice, Veliki narodni kuhar, autorice Spasenije Pate Marković. Patin je kuhar kontinentalcima isto što je Dalmatincima Dikina kuharica - zbirka dobrih, starih provjerenih recepata, a iz moderne perspektive zgodan uvid u načine na koje se nekoć kuhalo, peklo pa i pripremalo likere.
Prema naputku iz spomenute knjige, liker od šljiva priprema se na slijedeći način. Kilogram šljiva se opere, a zatim u avanu stuče zajedno s košticama. Smjesa se potom prebaci u veliku bocu, a na štednjaku se pristavi 300 grama šećera s malo vode. Čim prokuha, miče se s vatre te se pušta da se ohladi. U ohlađeni sirup doda se 1 litra alkohola pa se sve skupa doda šljivama.
Smjesa voća, šećera i alkohola drži se lagano poklopljena oko 4 tjedna, a zatim se procijedi kroz gusto platno, pretoči se u boce i ostavi još neko vrijeme da stoji. Uz recept je navedena i napomena da se tako pripremjen liker može čuvati godinama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....