Pravo je vrijeme za izradu domaće orahovice, odnosno likera od oraha. Neki kažu da su to dvije potpuno različite stvari, a mi se nećemo svađati, ali nastavit ćemo koristiti naziv na koji smo navikli. Uostalom, najvažnije je da se orahovica i dalje pravi, a sad kako se naziva, neka se time gnjavi onaj tko za to ima vremena.
Bilo kako bilo, domaća orahovica, ta likarija koja je ujedno delicija, najbolja je kad se radi s dobrom lozovačom, od mladih, još zelenih domaćih oraha. Vjeruje se i to s pravom da otklanja probavne tegobe i pospješuje probavu pa je omiljena kao aperitiv i dobrodošla kao sredstvo za ublažavanje boli u želucu.
Njen specifičan gorkoslatki okus postaje još ugodniji kad se u rakiju doda i par zrna kave. U nedostatku kave u zrnu poslužit će i klinčići, no kava daje osobitu dubinu okusu.
Orahovica
Sastojci:
2 l rakije lozovače
1 kg šećera
18 mladih zelenih oraha
10 zrna kave
Priprema:
Orahe operite, dobro zarežite sa čeriti strane ili prerežite napola. Poslažite ih u velike staklenke, miješajući ih sa slojevima šećera. Na kraju sve zalijte rakijom i poklopite.
Posudu držite na sunčanom mjestu 40 dana, povremeno protresite ili promiješajte da se okusi bolje prožmu. Na kraju procijedite, prebacite u boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....