StoryEditorOCM
Spiza plusnema do domaće

Najbolji recept za liker od oraha: orahovica je likarija i delicija, a kad joj dodate ovaj sastojak, postaje još bolja!

Piše T. S. M.
4. lipnja 2025. - 10:07

Pravo je vrijeme za izradu domaće orahovice, odnosno likera od oraha. Neki kažu da su to dvije potpuno različite stvari, a mi se nećemo svađati, ali nastavit ćemo koristiti naziv na koji smo navikli. Uostalom, najvažnije je da se orahovica i dalje pravi, a sad kako se naziva, neka se time gnjavi onaj tko za to ima vremena.

Bilo kako bilo, domaća orahovica, ta likarija koja je ujedno delicija, najbolja je kad  se radi s dobrom lozovačom, od mladih, još zelenih domaćih oraha. Vjeruje se i to s pravom da otklanja probavne tegobe i pospješuje probavu pa je omiljena kao aperitiv i dobrodošla kao sredstvo za ublažavanje boli u želucu.

Njen specifičan gorkoslatki okus postaje još ugodniji kad se u rakiju doda i par zrna kave. U nedostatku kave u zrnu poslužit će i klinčići, no kava daje osobitu dubinu okusu.

image
Shutterstock

Orahovica

Sastojci:

2 l rakije lozovače
1 kg šećera
18 mladih zelenih oraha
10 zrna kave

Priprema:

Orahe operite, dobro zarežite sa čeriti strane ili prerežite napola. Poslažite ih u velike staklenke, miješajući ih sa slojevima šećera. Na kraju sve zalijte rakijom i poklopite.

Posudu držite na sunčanom mjestu 40 dana, povremeno protresite ili promiješajte da se okusi bolje prožmu. Na kraju procijedite, prebacite u boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 19:31