StoryEditorOCM
Spiza plusJASNA PRAVILA

Nećete vjerovati što je marmelada, a šokirat će vas da pekmez ne postoji. Kako se onda zapravo zovu omiljene delikatese?

Piše K. V.
9. rujna 2025. - 20:38

Prerađeno voće spremljeno u teglice prava je poslastica! Mnogi ih svakodnevno jedu na kruhu, a osim toga omiljeno nam je u palačinkama, kolačima i kao dodatak jelima u raznim kombinacijama. Zovemo ih marmelade, džemovi, pekmezi... No, znate li razliku i što je točno što?

U svakodnevnom govoru najčešće koristimo neki od tri navedena izraza. U razgovoru često možete čuti da je marmelada neki općeniti naziv, pekmez je namaz s više šećera i glatke teksture bez komada voća, a džem je najbogatiji pripravak među ta tri, s komadima voća i često dodatnim začinima. No, to nije tako, barem ako pitate zakon.

image
Cultura Creative via AFP

Jeste li možda primjetili da su s polica nestali pekmezi i marmelade i u potpunosti ustupili mjeso džemu, ekstra džemu i namazu od voća? Ako već slutite da EU birokracija ima prste u tome, u pravu ste. Naime, zakonski pekmez ne postoji, svi slični voćni pripravci su džemovi. Točnije oni koji imaju min. 35% voća, a ako imaju manje od toga to su namazi. A što je s marmeladama? E tu je najveće iznenađenje, naime, marmelade su isključivo pripravci od citrusa s min. 20% voća. Dakle, marmelada od jagoda zakonski ne postoji! Kako je to bilo ranije?

image
Shutterstock

U Hrvatskoj su prije 2013. vrijedili drugačiji standradi podjele i bili su temeljeni na postotku šećera, odnosno minimalnom udjelu voća. Prema staroj podjeli pekmez je bio pripravak s min. 25% voća, marmelada je mogla biti od bilo kojeg voća s min. udjelom od 35%, a džem je morao imati najmanje 45% voća, a često i komade. 

Ono što je uvijek zanimljivo jest pogledati porijeklo nekog izraza. Tako riječ marmelada dolazi iz portugalskog jezika i nekoć se odnosila na dunje kuhane u medu! Riječ džem je uzeta iz engleskog jezika i označavala je gusti voćni proizvod kuhan sa šećerom. A pekmez je turska riječ i doslovno znači kuhani sok ili voćni sirup i možemo reći da je u našim krajevima najdulje u upotrebi. 

image
BSIP via AFP

No, dobro, važno je znati da ovakvim potezima EU želi utjecati na ujednačavanje tržišta koje je na njenom području jedinstveno. Za nas kao kupce važno je biti svjestan količine dodanog šećera u proizvodu koji kupujemo jer je kvaliteta time dosta određena, a ovako odokativno nam se čini da se pekmez neće dati izbrisati iz govora!     

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 21:13