Dijagnoza dijabetesa iz korijena mijenja život, a jedna od stvari koju prvu treba prilagoditi životu sa šećernom bolesti je prehrana. Manje-više sve ono u čemu se do tada guštalo, jer zna se da su "šećeraši" jako skloni kruhu, pecivima, kolačima, krumpiru, njokima i sličnim jelima koja im, za pegulu, čine vodu u ustima, ali nakon jela podižu razinu šećera u krvi.
Prilagoditi se nije lako, ali stvari olakšavaju namirnice niskog glikemijskog indeksa, poput čičoke, koju neki nazivaju krumpirom za dijebetičare. Čičoka ima još jedan bonus, a on leži u tome što umjesto škroba sadrži inulin.
Zašto je čičoka dobra za dijabetičare?
Inulin je vrsta prebiotičkog vlakna koje se u ljudskom tijelu ne razgrađuje u glukozu, nego prolazi probavnim sustavom gotovo nepromijenjen i hrani "dobre" crijevne bakterije. Redovita konzumacija inulina povezuje se i s boljom osjetljivošću na inzulin, smanjenjem razine šećera u krvi i povoljnim učinkom na probavu.
Zbog tih se svojstava čičoka, koja osim što se uzgaja raste i samonikla, a prepoznat ćete ju po lijepim žutim cvjetovima nalik na maleni suncokret, često opisuje kao prirodna pomoć za dijabetičare, iako se, naravno, ne smije shvaćati kao lijek, nego kao korisna namirnica u prehrani.
Za razliku od nekih drugih korisnih namirnica, ova je vrlo ukusna i lako iskoristiva u kuhinji pa se može kuhati, peći, pirjati, kako god vam je drago, a jedan od najboljih načina za iskoristiti je u ovo doba godine je priprema u varivima.
Jelo koje podiže imunitet
Povrtna variva kao stvorena su za jesen jer nam osiguravaju sastojke koji podižu imunitet, stoga vam predlažemo recept za jedno lijepo povrtno varivo s čičokom koje će dobro prijati i onima koji se ne moraju odreći krumpira i tjestenine, ali bi željeli jesti zdravu i ukusnu hranu.
Dodatni bonus ovog jela je u tome što sadrži kelj, zdravo povrće koje ima malo kalorija i ugljikohidrata, a obiluje vitaminima i mineralima te vlaknima koja pomažu usporiti apsorpciju šećera u krvi i sprječavaju nagle skokove glukoze nakon obroka. Osim toga, kelj je bogat antioksidansima (vitamin C, beta-karoten, lutein) i spojevima tipičnim za kupusnjače (glukozinolati), koji povoljno djeluju na metabolizam i opće zdravlje.
Po želji se u ovo varivo pri kraju pripreme mogu dodati kobasice ili mesne okruglice, prema ukusu.
Varivo od čičoke i kelja
Sastojci
500 g čičoke
300 g kelja
150 g mrkve
150 g luka
100 g korijena celera
2 režnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
1,2 l povrtnog temeljca
1 lovorov list
½ žličice mljevene paprike
sol i papar
Priprema
Čičoku dobro operite i ogulite, zatim narežite na kockice. Ogulite i narežite mrkvu i celer, a luk sitno nasjeckajte. Češnjak zgnječite. Kelj očistite, isperite i narežite na trakice.
U loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i mljevenu papriku, kratko promiješajte, zatim ubacite čičoku, mrkvu i celer. Podlijte povrtnim temeljcem, dodajte lovorov list i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok povrće ne omekša, a zatim dodajte kelj i kuhajte još 15-20 minuta.
Pred kraj posolite i popaprite po ukusu. Po želji dio povrća usitnite štapnim mikserom da varivo postane gušće, ali ostavite i komadiće čičoke kako bi se osjetila njezina orašasta tekstura.
Poslužite toplo uz svježi kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....