Želite li učiniti puno za svoje zdravlje, a niste skloni baš se pretjerano potruditi oko toga, nudimo vam zgodnu prečicu: samo se potrudite da vam se na tanjuru ćešće nađe jedna opjevana, u Dalmaciji, ali i na ostatku Mediterana omiljena, sezonska namirnica.
Mislimo na bob (ako se ne sjećate tko ga je opjevao, bio je to Arsen Dedić u pjesmi Never More u kojoj spominje miris vrtla iza kiše), izvrstan izvor biljnih proteina, vlakana koja mogu pomoći u snižavanju razine "lošeg" LDL kolesterola i potaknuti redovitu probavu. Još je puno razloga zašto bob zaslužuje da ga se smatra superjunakom među povrćem, a jedan od njih je što sadrži puno željeza, mangana, magnezija, cinka, folne kiseline i vitamina B, a pritom ima nizak glikemijski indeks, što znači da pomaže u stabiliziranju razine šećera u krvi.
Da ga ne biste morali kuhati svaki put kad poželite dobru dozu vitamina i minerala, nudimo vam jedno zgodno rješenje. Od boba napravite ukusan i proteinima bogat namaz koji možete čuvati u hladnjaku i do tjedan dana. Podsjeća na humus, ali se umjesto od slanutka radi od boba, a zgodan je i zbog toga što vam za njega ne treba tahini, čiju ulogu preuzima grčki jogurt (ako ste vegan, stavite tahini ili neku drugu pastu od orašastih plodova). Po pitanju začina možete se poigrati po želji, a najbolje će odgovarati kumin, metvica, kopar i ljute papričice.
Namaz od boba
Sastojci:
200 g kuhanog, oguljenog boba
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica grčkog jogurta
1 češanj češnjaka
sok pola limuna
začini po želji
sol, papar
Priprema:
Sve sastojke ubacite u blender ili u posudu štapnog miksera pa blendajte do glatke, kremaste teksture.
Po potrebi dodajte malo vode (ili vode od kuhanja boba) da razrijedite namaz.
Servirajte uz tostirani kruh, krekere, povrće narezano na prutiće ili poslužite kao prilog uz jela s roštilja ili pohano povrće, dodajte ga tjesteninama...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....