Malo je jela koja su istodobno jednostavna, hranjiva i ljekovita kao prava domaća juha od kostiju. Generacijama se pripremala i s pažnjom i ljubavlju, da bi potom pala u drugi plan zbog instant juha iz vrećice, no danas je, srećom, ponovno na cijeni jer znanost potvrđuje ono što su naše bake odavno znale, a to je da nema do pjata domaće juve jer ovo jelo itekako krijepi, ali i liječi jer pomaže i probavi i imunitetu.
Tajna dobre i krepke juhe koja ima opisana svojstva je u dugom i polaganom kuhanju kostiju, osobito onih bogatih hrskavicom. Na taj način u juhu prelazi kolagen, bjelančevina koja pridonosi zdravlju zglobova, kože i probavnog sustava. No to nije sve.
Iz kostiju i mesa oslobađa se i glutamin, aminokiselina ključna za obnovu i otpornost stanica probavnog sustava. Zbog njega se domaća juha od kosti preporučuje onima koji imaju narušenu probavu ili žele očuvati, odnosno zaliječiti oštećenu crijevnu barijeru.
Još jedan važan sastojak juhe od kostiju je cistein, koji se tijekom kuhanja pretvara u spojeve poput N-acetilcisteina. Oni djeluju na razrjeđivanje sluzi i olakšavaju disanje, pa ne čudi da se upravo pileća juha spominje kao prirodni lijek protiv prehlade i gripe.
Osim proteina i aminokiselina, domaća juha od kostiju sadrži i vrijedne minerale, preciznije kalcij, magnezij i fosfor, koji prelaze iz kostiju u tekućinu i dodatno obogaćuju obrok.
Tajna dobre juhe od kostiju
E sad, kako skuhati juhu od kostiju tako da ispuni sva vaša očekivanja? Osnovno pravilo koje treba znati je jednostavno: kuhati dugo i polako. Juha od kostiju najbolje uspije kada se krčka na laganoj vatri nekoliko sati, jer se tako iz kostiju oslobađa najviše hranjivih tvari. Upravo ta sporost daje joj dubok okus, ali i ljekovitost zbog koje vrijedi uvrstiti je u prehranu barem jednom tjedno.
Evo vam i zgodan trik uz koji ćete uvijek pri ruci imati dovoljno materijala za pripremu ovog jela: kad god kuhate neku vrstu mesa, kosti koje su prikladne za juhu pažljivo odvojite i pospremite u vrećicu ili kutiju koju ćete držati u zamrzivaču. Kad prikupite dovoljno kostiju, bacite se na kuhanje juhe.
Juha od kostiju
Sastojci
1,5 kg pilećih ili goveđih kostiju s hrskavicom (vrat, koljenica, rebra)
2 l vode
2 luka
2 mrkve
1 komad celera (korijen)
2 lista peršina
1 žlica jabučnog octa
sol i papar
Priprema
Stavite kosti u veliki lonac, prelijte hladnom vodom i dodajte žlicu jabučnog octa. Ostavite desetak minuta da se kosti „opuste“, jer ocat pomaže oslobađanju minerala. Zatim ubacite očišćeno povrće i stavite lonac na vatru. Kad zakipi, smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se kuha najmanje tri sata, a po želji i dulje.
Ako se na površini pojavi pjena, lagano je uklonite. Pred kraj kuhanja posolite i popaprite po ukusu te dodajte listove peršina. Juha je gotova kada poprimi bogatu zlatnožutu boju i gustu, punu aromu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....