S dolaskom sezone gripe, prehlada i drugih viroza, mnogi se sjete da je dobra ideja povećati unos vitamina i drugih sastojaka za bolji imunitet. Prije nego posegnete za skupim uvoznim plodovima sumnjive kvalitete koji su trenutno u fokusu jer ih je netko proglasio supernamirnicama, sjetite se zaboravljenih voćki našeg podneblja, poput primjerice oskoruše.
Plodovi lijepog stabla koje se sve rjeđe viđa u voćnjacima, nekad su bili cijenjeni kao svojevrsna ljekarna u malom pa su se brižno prikupljali, sušili, ukuhavali u čajeve i koristili za ublažavanje različitih tegoba. Novija istraživanja pokazala su da to vjerovanje nipošto nije bilo neutemeljeno jer oskoruše su bogate prehrambenim vlaknima, vitaminom C i skupinom B-vitamina, ali i antioksidansima poput kvercetina i rutina, koji pomažu u jačanju imuniteta i općem tonusu organizma.
U narodnoj se medicini koristila i za jačanje jetre, žuči i dišnih puteva, a osobito je bila na cijeni kao sredstvo za liječenje probavnih problema, osobito proljeva, ali i kao prirodni poticatelj probave i crijeva.
Zanimljivo je da je ovo voće dobro i za dijabetičare. Oskoruša sadrži između 9 i 17 posto prirodnih šećera, uglavnom fruktoze, a vrlo malo saharoze, zbog čega se sporije podiže razina glukoze u krvi. Uz to, čaj od oskoruše tradicionalno se koristio kao prirodni način za blago snižavanje šećera u krvi.
Jednu biste stvar trebali imati na umu odlučite li posegnuti za osorušama, a to je činjenica da su ugodni za konzumiranje tek kad potpuno dozru i posmeđe, jer tada nestaje njihova trpkost, a razvijaju se prirodna slatkoća i aroma.
Od oskoruša se može pripremiti i gusti sok koji se u narodnoj medicini miješao s medom kao napitak za jačanje organizma, a na cijeni je i liker od ovih korisnih plodova. Još je jedan slastan način njihovog korištenja na cijeni među gurmana, a to je dodavanje oskoruša jabukama ili kruškama za pripremu slastica poput pita i tartova, no svakako biste ih trebali iskušati i u džemu, koji je ukusan i dobro se drži pa vam ove zdrave voćkice uvijek mogu biti pri ruci.
Džem od oskoruša
Sastojci:
2 kg oskoruša
1 kg šećera
1 l vode
Priprema:
Pomiješajte oprano voće i šećer, dodajte vodu i kuhajte.
Kad voće omekša, propasirajte ga kako bi odstranili koštice i kožice.
Prebacite u čiste staklenke, dobro ih zatvorite i preokrenite naopako te ih ostavite tako dok se džem ne ohladi, a zatim ih pospremite na hladno i tamno mjesto.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....