StoryEditorOCM
Spiza pluszaboravljena voćka

Ovo voće spašava probavu i odlično je za dijabetičare! Zvali su ga ‘ljekarna u malom‘, a s njim se u kuhinji čuda rade

Piše T. S. M.
4. studenog 2025. - 07:05

S dolaskom sezone gripe, prehlada i drugih viroza, mnogi se sjete da je dobra ideja povećati unos vitamina i drugih sastojaka za bolji imunitet. Prije nego posegnete za skupim uvoznim plodovima sumnjive kvalitete koji su trenutno u fokusu jer ih je netko proglasio supernamirnicama, sjetite se zaboravljenih voćki našeg podneblja, poput primjerice oskoruše.

image
Shutterstock

Plodovi lijepog stabla koje se sve rjeđe viđa u voćnjacima, nekad su bili cijenjeni kao svojevrsna ljekarna u malom pa su se brižno prikupljali, sušili, ukuhavali u čajeve i koristili za ublažavanje različitih tegoba. Novija istraživanja pokazala su da to vjerovanje nipošto nije bilo neutemeljeno jer oskoruše su bogate  prehrambenim vlaknima, vitaminom C i skupinom B-vitamina, ali i antioksidansima poput kvercetina i rutina, koji pomažu u jačanju imuniteta i općem tonusu organizma.

image

Oskoruše rastu u Tugarima

Vladimir Dugandžić/Cropix

U narodnoj se medicini koristila i za jačanje jetre, žuči i dišnih puteva, a osobito je bila na cijeni kao sredstvo za liječenje probavnih problema, osobito proljeva, ali i kao prirodni poticatelj probave i crijeva.

Zanimljivo je da je ovo voće dobro i za dijabetičare. Oskoruša sadrži između 9 i 17 posto prirodnih šećera, uglavnom fruktoze, a vrlo malo saharoze, zbog čega se sporije podiže razina glukoze u krvi. Uz to, čaj od oskoruše tradicionalno se koristio kao prirodni način za blago snižavanje šećera u krvi.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Jednu biste stvar trebali imati na umu odlučite li posegnuti za osorušama, a to je činjenica da su ugodni za konzumiranje tek kad potpuno dozru i posmeđe, jer tada nestaje njihova trpkost, a razvijaju se prirodna slatkoća i aroma. 

Od oskoruša se može pripremiti i gusti sok koji se u narodnoj medicini miješao s medom kao napitak za jačanje organizma, a na cijeni je i liker od ovih korisnih plodova. Još je jedan slastan način njihovog korištenja na cijeni među gurmana, a to je dodavanje oskoruša jabukama ili kruškama za pripremu slastica poput pita i tartova, no svakako biste ih trebali iskušati i u džemu, koji je ukusan i dobro se drži pa vam ove zdrave voćkice uvijek mogu biti pri ruci.

image
Shutterstock

Džem od oskoruša

Sastojci:

2 kg oskoruša
1 kg šećera
1 l vode

Priprema:

Pomiješajte oprano voće i šećer, dodajte vodu i kuhajte.

Kad voće omekša, propasirajte ga kako bi odstranili koštice i kožice.

Prebacite u čiste staklenke, dobro ih zatvorite i preokrenite naopako te ih ostavite tako dok se džem ne ohladi, a zatim ih pospremite na hladno i tamno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 16:48