Jedu vam se palačinke, ali pazite na prehranu? Nema brašna, nema masnoća, kažete? Ma nema problema, imamo upravo ono što vam treba, a to je recept za palačinke s puno proteina i malo kalorija, a bez brašna, mlijeka i šećera.
Pitate li se kako je to moguće, znači da niste čuli za veliki hit, palačinke od kvinoje. Vrlo slične palačinke već smo vidjeli, ali u glavnoj ulozi je bila crvena leća, a bilo je i nekih varijacija na temu s nekim drugim namirnicama. Sve je to dobro, no ove s kvinojom imaju jednu prednost, a to je kraće vrijeme namakanja. Neki će možda reći i da je kvinoja nutritivno bogatija, no na ovako malu količinu zapravo vam dođe na isto, ali vrijedi spomenuti da bi leća mogla izazvati nadimanje, što kod kvinoje ne bi trebao biti slučaj.
Problem specifične arome i mirisa kvinoje lako se da riješiti, samo ju dobro, dobro isperite pod mlazom vode (stavite je u cjedilo pa pod špinu), a ako i ostane koja natruha onog vonja koji podsjeća na špinat, riješit ćete to na najbolji mogući način: palačinke ćete obilato premazati nekim namazom izraženijeog okusa, primjerice brzim džemom od malina i chia sjemenki (samo ih kratko prokuhate zajedno i to je to).
Palačinke od kvinoje
Sastojci (za 4 komada):
130 ml vode
100 g kvinoje
Priprema:
Kvinoju potopite u vodu i ostavite je barem 6 sati. Zatim je prebacite u cjedilo i dobro isplahnite pod mlazom vode.
Prebacite je u blender, dodajte joj navedenu količinu vode, po želji možete staviti na vrh noža soli, ali nije nužno. Blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu nalik onoj za klasične palačinke (po potrebi dodajte još malo vode).
Premažite tavu kistom umočenim u ulje, dobro je zagrijte i u nju ulijte dio smjese, vrteći je kako bi se lijepo rasporedila u tankom sloju. Kad je suha na dodir, palačinku okrenite. Nastavite s pečenjem dok sve ne potrošite, a trebali biste dobiti četiri palačinke, odnosno više ako se koristite manjom tavom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....