Ako ste i vi jedan od sumnjičavaca koji u trgovinama zaobilaze onaj glomazni citrus koji strši na polici s agrumima, vrijeme vam je za naučiti koliko je zdrav, ali i ukusan. Doduše, pomalo je gorkast, no ako možete savladati grejp, ovo će vam biti kamilica. Ako pak grejp ne možete ni pod razno, ovo bi vam voće - pomelo se zove - moglo biti malo više po guštu, zbog nešto izraženije note slatkoće u okusu.
A grejp vam nismo spomenuli bez razloga - pomelo se smatra njegovim izvornim pretkom. Samo što je nešto slađi i znatno veći. Za pomelo je, osim veličine, karakteristična i debela, spužvasta kora, ispod koje se kriju krupni, pomalo suhi i vrlo čvrsti režnjevi čija je kožica za mnoge malo previše debela pa ju skidaju prije konzumacije.
Kako jesti pomelo?
Unutrašnjost pomela je bijela, blijedoružičasta ili ružičasta, ovisno od sorte, a okus, kako smo istaknuli, blag, manje gorak od grejpa i često suptilno sladak. Možete ga jesti sirovog, ubaciti ga u smoothie, dodati u zdjelicu sa zobenim pahuljicama i jogurtom, ubaciti u voćne salate, pa čak i dodati kolačima, kao što biste to napravili s narančom ili limunom. U azijskoj se kuhinji kombinira i s orašastim plodovima pa čak i s ribom i mesom.
Zašto je pomelo koristan?
S nutritivnog stajališta pomelo je vrlo zanimljivo voće jer ima malo kalorija, a pritom obiluje vodom, prehrambenim vlaknima i vitaminom C koji doprinosi normalnoj funkciji imunosnog sustava i pomaže organizmu u borbi protiv oksidativnog stresa. Pomelo sadrži i druge antioksidanse, uključujući flavonoide, koji imaju ulogu u zaštiti stanica od oštećenja.
Zbog visokog udjela vlakana pomelo povoljno djeluje na probavu i doprinosi osjećaju sitosti, a kako vlakna usporavaju apsorpciju masti, tako pomelp može pomoći u regulaciji razine kolesterola. Uz to, pomelo sadrži kalij, mineral važan za normalan rad mišića i održavanje ravnoteže tekućina u organizmu, kao i za zdravlje srca.
Za razliku od nekih drugih citrusa, pomelo ima niži glikemijski učinak, što znači da ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....