Pozdravili smo se s domaćim rajčicama i tikvicama, ali i dalje se imamo čemu veseliti, kad je o verduri riječ. Evo, recimo, friškom domaćem verzotu. Odnosno kelju, ako ne znate što je verzot. Itekako ga se isplati kupiti, jer se u hladnjaku dosta dobro drži, a pored toga je prava supernamirnica, puna vlakana, vitamina C i K te minerala poput kalcija i magnezija.
Zbog svog impresivnog sastava, kelj se smatra zaštitnikom zdravlja kostiju, srca te probavnog sustava, a neka istraživanja pokazuju da bi mogao imati značajnu ulogu u svojstvu namirnica koje štite od raka. Pored toga, verzot, odnosno kelj, jača imiunitet te usporava apsorpciju ugljikohidrata, čime pomaže održavanju stabilne razine glukoze pa je vrlo preporučljiv za osobe s dijabetesom, ali također i one koji iz različitih razloga paze na težinu.
Kako skuhati kelj za dijebetičare
Da bi kelj uspješno odigrao svoju ulogu namirnice kao stvorene za šećeraše, ne bismo ga smjeli spajati s većom količinom krumpira ili opterećivati zaprškom na bazi bijelog brašna.
Puno ga je bolje kombinirati s namirnicama poput rajčica, manje masnog mesa, kvalitetnim mahunarkama i gomoljastim povrćem koje može poslužiti kao zamjena za krumpir (evo vam ovdje jedna dobra ideja, a ovdje ćete pronaći još jedno zdravo i slasno rješenje).
Ukusno varivo s keljom
Nudimo vam osnovni recept za ukusno i jednostavno varivo koje spaja kelj s piletinom i rajčicom u lagano, ali zasitno jelo, idealno za ručak ili večeru. Bez krumpira, brašna i teških priloga, ovo je obrok koji ne opterećuje probavu ni razinu šećera, a vi mu, po želji, možete dodati neku od gore spomenutih namirnica.
Varivo od kelja s piletinom
Sastojci:
500 g kelja
300 g pilećih prsa ili otkoštenih zabataka
200 g pelata ili svježih rajčica
200 ml juhe ili vode
2 žlice maslinova ulja
1 žličica mljevene paprike
2 češnja češnjaka
1 luk
svježi peršin
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte luk i češnjak te ih lagano propirjajte na maslinovu ulju dok ne omekšaju. Dodajte na kockice narezanu piletinu i kratko prepržite sa svih strana. Umiješajte nasjeckane rajčice i mljevenu papriku pa pustite da se umak lagano reducira.
Dodajte narezani kelj i podlijte s malo temeljca. Poklopite i kuhajte dvadesetak minuta, dok kelj ne omekša, ali zadrži svoju strukturu. Posolite, popaprite i po želji pospite svježim peršinom.
Ovo varivo najbolje je poslužiti uz žlicu kiselog jogurta ili uz nekoliko integralnih krekera, kako bi obrok ostao lagan, a zasitan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....