StoryEditorOCM
Spiza plusspecijalitet

Recept za dugovječnost i užitak u svakom zalogaju: Francuzi vjeruju da se zahvaljujući ovoj juhi lako doživi 100. rođendan

Piše T. S. M.
14. srpnja 2025. - 13:24

Važnost zdrave i kvalitetne prehrane za dugovječnost i vitalnost dokazala su brojna istraživanja, no to je stvar koja nam je poznata od davnina. Ono što je moderna znanost tek nedavno potvrdila, mudrost je koja se prenosila s koljena na koljeno, a područja u kojima su se ljudi tradicioalno hranili namirnicama koje obiluju vrijednim spojevima danas se nazivaju plavim zonama, odnosno zonama u kojima živi puno osoba starijih od sto godina.

Već smo vam pisali što se jede u tim plavim zonama, no danas ćemo vam otkriti jedno jelo omiljeno u Francuskoj, koje se smatra pravim eliksirom za dugovječnost. Riječ je o gustoj juhi od povrća i mahunarki iz Provanse u koju se dodaje u tom kraju omiljena mješavina začina nalik na pesto, koja se naziva pistou, zbog čega i jelo nosi naziv pistou, ali juha.

image
Jean Fondacci, Helene Markezana/Foodcollection Via Afp

Recept za ovu juhu kao da je osmislio nutricionist: puna je sastojaka koji čuvaju zdravlje, podržavaju probavu i daju nam hranjive tvari potrebne za optimalno funkcioniranje organizma, a pritom je jako ukusna i radi se od sezonskih sastojaka. Upravo zbog toga recept joj je prilagodljiv, a ovo je najbolja ljetna verzija.

Pečenje rajčica i kukuruza dodaje dubinu i složenost okusu, a ječam ili farro čine juhu još zasitnijom. Domaći pistou je jednostavan za napraviti, posebno s štapnim mikserom, ali pesto iz trgovine s malo limunovog soka vit će dobra alternativa. Tradicionalni recepti za pistou ne predviđaju sir, no u novije vrijeme nije neobično dodati im malo zrelog sira, poput francuskog sira comte, koji okusom podsjeća na parmezan ili nekog drugog sira sličnog okusnog profila, primjerice pecorina, odležane goude, cheddara...

Pistou juha (juha s pestom iz Provanse)

Sastojci

Za juhu:

200 g cherry rajčica
150 g kukuruza
120 g zelenih mahuna
100 g tikvica
100 g špinata
80 g ječma
2 l povrtnog ili pilećeg temeljca
200 ml bijelog vina
30 ml maslinova ulja
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 grančice timijana
1 list lovora
1 poriluka
1 manja glavica koromača
sol, papar

Za pistou:

15 g svježeg bosiljka
5 g svježeg vlasca
5 g svježe mente
60 ml maslinova ulja
1 žličica limunove korice
zreli sir (po želji)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Položite rajčice i kukuruz na lim za pečenje, poškropite s malo maslinova ulja, posolite i popaprite, pa rasporedite grančicu timijana po njima. Pecite 30 minuta dok rajčice ne omekšaju i ne ispuste sokove.

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte koromač, poriluk i češnjak. Pirjajte na laganoj vatri 10–15 minuta, dok ne omekšaju, ali bez da poprime boju.

Ulijte temeljac, dodajte ječam, list lovora, preostalu grančicu timijana i žličicu soli. Pustite da zakipi pa kuhajte poklopljeno 25–30 minuta, dok ječam ne omekša.

Umiješajte mahune i tikvice te kuhajte još 10 minuta. Zatim dodajte pečene rajčice i kukuruz zajedno sa sokovima s lima, kao i nasjeckani špinat. Kuhajte još 5 minuta dok špinat ne uvene. Izvadite lovor i timijan.

Usitnite bosiljak, vlasac i mentu. Dodajte maslinovo ulje i limunovu koricu te sve izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete gustu pastu. Po potrebi dodajte još malo ulja.

Juhu podijelite u zdjelice pa na svaku dodajte žlicu pistoua. Ako koristite sir, naribajte ga i pospite po pistou pa poslužite jelo uz prepečeni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:15