StoryEditorOCM
Spiza plusnutritivna bomba

Sirotinjsko jelo od zeleni nutricionisti obožavaju jer liječi cijelo tijelo. Nude ga i restorani, idelna je ljetna večera

Piše T. S. M.
13. kolovoza 2025. - 20:01

Volite li divlje zelje, žutinicu, cikoriju, tušt i tome slično, mogla bi vam se svidjeti grčka ideja za pripremu takvog samoniklog blja. Jelo poznato kao horta, što na grčkom znači "zelje", neizostavan je dio tamošnje kuhinje, osobito na zapadu zemlje.

Savršeno se uklapa u načela mediteranske prehrane i nutricionisti je obožavaju, a zanimljivo je da je ovo nekoć sirotinjsko jelo pronašlo svoj put do stolova taverni i restorana pa se često viđa na jelovnicima ugostiteljskih objekata.

Imajte na umu da kad naručite hortu uvijek igrate malu lutriju jer ne znate što ćete zapravo dobiti: taj pojam, naime, obuhvaća razne vrste jestivog zelenja, najčešće maslačak, divlju gorušicu, tušt i razne vrste divljeg špinata, odnosno sve ono što se moglo pronaći na zemlji, ubrati i bez puno kompliciranja pretvoriti u obrok. I to ukusan!

No, horta se cijeni ne samo zbog svog okusa, već i zbog nutritivne vrijednosti. Bogata je antioksidansima i nutrijentima poput vitamina A, C i K, važnih za zdravlje kože, kostiju i očiju te imunitet kao i minerala željeza, kalcija, kalija i magnezija, važnih za zdravlje živaca, krvi i zubiju pa je dobar primjer kako jednostavna, tradicionalna jela od lokalnih i sezonskih namirnica mogu biti iznimno hranjiva. Savršeno je detoksikacijsko jelo ili dio zdravog mediteranskog jelovnika.

Horta se najčešće priprema tako da se zelje kuha dok ne omekša, obično 5 do 20 minuta, ovisno o vrsti bilja. Zatim se prelije maslinovim uljem i svježe iscijeđenim limunovim sokom, što dodatno naglašava prirodne okuse. Ovo jelo poslužuje se toplo ili ohlađeno, samostalno ili u svojstvu priloga ribi i mesu, a osobito je omiljena kao lagani obrok uz domaći kruh ili pečeni krumpir i feta sir.

Horta

Sastojci:

400 g divljeg zelja po izboru
2 žlice maslinova ulja
sok ½ limuna
sol

Priprema:

Očistite zelje i dobro operite pod mlazom vode. Ako koristite različite vrste, odvojite one s tvrđim stabljikama.

Zakuhajte veću količinu vode s malo soli. Zelje kuhajte 5-7 minuta, odnosno dok zelje ne omekša, ali pripazite da zadrži boju.

Ocijedite i odmah isperite hladnom vodom, prebacite u posudu za posluživanje i začinite maslinovim uljem, svježe iscijeđenim limunom i prstohvatom soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 15:28