Problemi sa štitnjačom pogađaju velik broj ljudi u Hrvatskoj, čak 350.000, a među najčešćima je Hashimoto. Riječ je o autoimunoj bolesti koja postupno usporava rad štitnjače i utječe na energiju, metabolizam i opće stanje organizma. Uz terapiju koju propiše liječnik, prehrana igra izuzetno važnu ulogu jer može smanjiti upalu, olakšati simptome i podržati stvaranje hormona štitnjače.
Zato je jelo poput brancina s blitvom i tikvicama, koje nam je dala jedna splitska domaćica koja i sama ima probleme sa štitnjačom, izvrstan izbor. Naime, brancin je bogat jodom, mineralom ključnim za stvaranje hormona štitnjače, te omega-3 mastima koje smanjuju upalu, što je iznimno važno kod Hashimota i drugih poremećaja štitnjače.
Blitva i tikvice daju obilje vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu organizmu da se lakše nosi s umorom i sporijim metabolizmom, dok maslinovo ulje dodaje zdrave masnoće koje dodatno smiruju upalne procese u tijelu. Evo i recepta.
Brancin s blitvom i tikvicama
Sastojci
600 g fileta brancina
300 g blitve
250 g tikvica
150 g krumpira
50 ml maslinova ulja
2 žlice limunova soka
2 žličice češnjaka u prahu
sol, papar
Priprema
Složite filete brancina u vatrostalnu posudu, prelijte maslinovim uljem, limunovim sokom i dodajte češnjak u prahu. Posolite i popaprite pa ostavite da kratko odstoji.
Blitvu narežite, tikvice narežite na ploške, a krumpire na manje kocke pa sve zajedno stavite u lonac s lagano posoljenom vodom. Kuhajte dok ne omekša.
Pecite brancin u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 15 minuta, da postane mekan i sočan. Procijedite blitvu, krumpire i tikvice te prelijte preostalim maslinovim uljem. Lagano promiješajte. Poslužite brancin uz toplo povrće i malo svježeg limuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....