StoryEditorOCM
Spiza plusRIŽOT OD TIKVE

Tikva liječi depresiju i prava je delikatesa! Od nje možete pripremiti vrlo ukusan rižot, a ključan začin je iznenađenje

Piše K. V.
29. rujna 2025. - 13:14

Iako se uzgaja vjerojatno tisućljećima, široko je rasprostranjena i ljudi je koriste za različite namjene od pamtivijeka, tikva je tek u posljednje vrijeme postala izuzetno cijenjena namirnica u ljudskoj prehrani. Ona u potpunosti zaslužuje to mjesto i u gastronomskom i u nutritivnom, odnosno zdravstvenom smislu.

Istraživanja su otkrila brojne zdravstvene benefite konzumacije tikve. Samo neke od karakteristika zbog kojih se smatraju ljekovitom hranom su antimikrobno, antikancerogeno, protuupalno djelovanje, zatim su izvor brojnih fitonutrijenata poput različitih antioksidansa, vitamina, minerala, masnih kiselina i bjelančevina, a važan su izvor fitosterola koji utječe na regulaciju masnoća u krvi. 

Vrlo zanimljiv spoj koji nalazimo i tikvi je L - triptofan, esencijalna aminokiselina koju ljudski organizam ne može sam proizvesti, a ključan je za proizvodnju hormona sreće serotonina i hormona sna melatonina zbog čega se tikva koristi u liječenju depresije!

image
Berislava Picek/CROPIX

Ne treba mnogo truda kako bi se tikva uvrstila u jelovnih jer ona je zbilja svesrtrana namirnica. Pri kupnji potrebno je izabrati dobru sortu i dovoljno zrelu tikvu, a neke od najpopularnijih su hokkadio, butternut i muškatna tikva. Vrlo je ukusna, blagog i slatkastog okusa koji se izvrsno uklapa u razna jela, a osim toga, ono što kod nje osvaja je i kremasta tekstura zahvaljujući kojoj je izvrstan temelj za rižot.

Recept za rižot koji vam donosimo jednostavan je i za prste polizati, možete ga poslužiti kao samostalno jelo uz salatu od npr. pečene cikle ili neke mješavine lisnatih salata, a bit će i odličan prilog uz brzi odrezak ili mesni umak. Ali, da ne bi bio sasvim običan dodan je jedan začin koji se s tikvom fenomenalno ljubi! Riječ je o nečem nama dobro poznatom i nimalo egzotičnom, a to je kadulja. 

Rižot od tikve

Sastojci

400 g butternut, hokkaido, muškatne i sl. tikve
300 g riže
50 g maslaca
50 g parmezana
1-1,5 l temeljca
100 ml bijelog vina
1 luk
2 češnja češnjaka
par listića kadulja
sol, papar
maslinovo ulje
Po želji: tostirane sjemenke bundeve, bučnino ulje

Priprema

Bundevu očistite od kore i koštica i narežite na kockice. Zagrijte malo maslinovog ulja i polovicu maslaca pa dodajte sitno nasjeckan luk i dinstajte dok ne postane staklast, zatim dodajte češnjak, a kad zamiriše i bundevu.

Kad bundeva omekša ako želite sasvim kremast rižot simiksajte sa štapnim mikserom, ako želite rustikalniju teksturu ostavite je u kockicama i dodajte rižu. Kad se riža zasatakli, dodajte vino i pričekajte da alkohol ispari. Počnite postepeno dolijevati topli temeljac onako kako ga riža popije, posolite, popaprite.

Kad je riža kuhana al dente umiješajte hladni maslac i naribani parmezan. Dodajte nekoliko listića kadulje, a bilo bi idealno da imate svježu koju ste prethodno prepržili na maslacu. Osim kadulje, rižot možete ukrasiti s malo tostiranih bučinih sjemenki i žličicom bučinog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 03:15