StoryEditorOCM
Spiza plusnema boljeg

Za najbolji sok od višanja trebat će vam i koštice: evo kako se priprema najukusniji sirup po starom, provjerenom receptu

Piše T. S. M.
17. srpnja 2025. - 08:10

Volite li sok od višanja, potrudite se i sami ga napravite, jer oni kupovni se s takvim ne mogu mjeriti. Trebat će vam zrele višnje, šećer i malo začina, a zanimljivo je da će vam trebati čak i  - koštice. Višanja, naravno.

Evo kako se priprema domaći sok od višanja po starom, provjerenom receptu koji se čuva genaracijama.

Uzme se 5 kg višanja, opere ih se, a zatim se polovica višanja očisti, dok se preostalih 2,5 kg usitni zajedno s košticama. Pomiješaju se očišćene višnje s usitnjenima pa se drže zajedno dva dana na hladnom mjestu.

image
Monika Skolimowska/Dpa Picture-alliance Via Afp

Potom se procijedi sok rasporedi ga se u boce od litre, tako da se u svaku ulije 0,75 l soka. U svaku se bocu zatim ubaci 400 g šećera, komadić cimeta, par klinčića i malo kore limuna pa se boce zatvore i ostave na sunčanom mjestu oko 15 dana. Sok se potom procijedi i prelije u čiste boce te se čuva na hladnom mjestu do posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 13:36