Volite li sok od višanja, potrudite se i sami ga napravite, jer oni kupovni se s takvim ne mogu mjeriti. Trebat će vam zrele višnje, šećer i malo začina, a zanimljivo je da će vam trebati čak i - koštice. Višanja, naravno.
Evo kako se priprema domaći sok od višanja po starom, provjerenom receptu koji se čuva genaracijama.
Uzme se 5 kg višanja, opere ih se, a zatim se polovica višanja očisti, dok se preostalih 2,5 kg usitni zajedno s košticama. Pomiješaju se očišćene višnje s usitnjenima pa se drže zajedno dva dana na hladnom mjestu.
Potom se procijedi sok rasporedi ga se u boce od litre, tako da se u svaku ulije 0,75 l soka. U svaku se bocu zatim ubaci 400 g šećera, komadić cimeta, par klinčića i malo kore limuna pa se boce zatvore i ostave na sunčanom mjestu oko 15 dana. Sok se potom procijedi i prelije u čiste boce te se čuva na hladnom mjestu do posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....