StoryEditorOCM
Spiza plussamo prirodno

Zdravi kečap, i to je moguće! Zdravko ga radi bez aditiva i šećera, a traje mu mjesecima! Jedan dodatak će vas iznenaditi

Piše T. S. M.
16. listopada 2025. - 07:05

Domaće je uvijek bolje od kupovnog, a to posebno vrijedi za proizvode koji u industrijskoj verziji sadrže previše aditiva, pojačivača okusa i šećera, poput kečapa. Taj poprilično nezdrav dodatak može biti potpuno prirodan i hranjiv ako ga pripremite kod kuće, kao što radi Stefan Božić, poznat na društvenim mrežama kao Zdravko Kulinarko.

Stefan nam je otkrio kako ga priprema i objasnio zašto pored rajčica i drugih predvidljivih sastojaka koristi i namirnicu čija će prisutnost u ovom receptu mnoge iznenaditi - ciklu. Kako nam je otkrio, stavlja je radi slatkoće, teksture i hranjivih tvari, ali ponajviše zbog boje.

"Recept nije egzaktna znanost, više odokativna metoda, ali snaći ćete se“, napominje Zdravko pa nam otkriva kako je najvažnije za uspjeh to da rajčica bude zrela.

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Za napraviti kečap prema Zdravkovoj metodi, narežite rajčice na veće komade i njima napunite cijeli lim za pečenje. Kad je lim pun, među rajčice dodajte jednu narezanu mrkvu, jednu krupno nasjeckanu crvenu papriku, jedan luk, oko 100 grama cikle (s njom budite oprezni jer lako preuzme okus) te četiri do pet češnjeva češnjaka.

Sve zajedno (bez soli i začina) stavite u pećnicu i pecite oko 60 minuta na 250 °C. Ako povrće počne tamnjeti, slobodno smanjite temperaturu. Kad je gotovo, prebacite ga u blender, dodajte dvije do tri žličice soli, vezicu svježeg bosiljka i žlicu origana. Začine prilagodite vlastitom ukusu - možete dodati timijan, ružmarin ili prstohvat dimljene paprike.

image
Shutterstock

Miksajte dok ne dobijete glatku, gustu teksturu sličnu kečapu. Zatim slijedi pasterizacija, koja omogućuje da domaći kečap traje mjesecima:

Klasična metoda: Kečap kratko zakuhajte, ulijte u vruće staklenke, zatvorite ih i okrenite naopako dok se potpuno ne ohlade.

U pećnici: Napunite staklenke, zatvorite ih i pecite u pećnici na 180 °C oko 15-20 minuta, pa ih ohladite.

U vodi – Napunjene i zatvorene staklenke uronite u kipuću vodu i kuhajte 10-15 minuta, pa ih ostavite da se ohlade.

Kada je pasterizacija gotova, dobit ćete gust, aromatičan i prirodno sladak kečap koji možete čuvati mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 10:23