StoryEditorOCM
Zdravljesočne, a opasne!

Agronom upozorava: ‘Jagode često sadrže pesticide povezane s rakom, ali postoje načini kako ih možete jesti bez rizika‘

Piše Stanislav Soldo
4. svibnja 2025. - 18:26
Samo pet jagoda dnevno iz konvencionalnog uzgoja može značajno povećati unos kemikalija u organizam, kažu znanstveniciIvo Ravlić/Cropix

S dolaskom proljeća tržnice su se ponovno zacrvenile – mirisne, zrele i sočne, prve jagode mame svojim okusom i izgledom. Obožavamo ih u desertima, smoothiejima ili jednostavno ih pojedemo onako svježe ubrane iz vrta. No, iza oku i nepcu ugodne privlačnosti jagode skrivaju i nešto manje ugodnu istinu – one spadaju među voće s najvišim koncentracijama ostataka pesticida. I dok uživamo u njihovoj sočnosti, mnogi nisu svjesni opasnosti koje ostaci pesticida mogu donijeti ljudskom zdravlju. 

Zašto su jagode toliko onečišćene?

Jagode su, nažalost, među najviše tretiranim voćem kada je riječ o kemijskim zaštitama. Prema višegodišnjim istraživanjima britanske i američke agencije za sigurnost hrane, jagode su redovito pri vrhu liste poznate kao Dirty Dozen – popisa voća i pov...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 01:49