StoryEditorOCM
ZdravljeDOBRA I ZA LIBIDO

Blago iz kokosa: ova namirnica prevenira rak i ublažava brojne zdravstvene tegobe, ali na ovo strogo pazite kod kupnje

Piše Javorka Luetić
Foto AFP
6. svibnja 2025. - 07:30

Ljekovita kokosova voda nije novootkriveno blago prirode, jer je već neko vrijeme dostupna za kupnju gotovo svugdje. Kokosova voda nije ništa više od tekućine koja istječe kada otvorimo kokos. Ova tekućina je dugo bila vrlo cijenjeno osvježavajuće piće u tropskim područjima, ali kaže se da nikad nema sasvim isti okus.

Kokosova voda se odavno smatra izuzetno zdravim napitkom i oduvijek se koristila za liječenje i ublažavanje određenih zdravstvenih stanja – dehidracije, toplinskog udara, probavnih problema, mučnine, niskog libida, osipa. Nedavna istraživanja pokazuju da može biti korisna u sprječavanju raka, visokog šećera u krvi, bubrežnih kamenaca i ateroskleroze.

Ali svaka kokosova voda koju pronađete na policama trgovina nema iste ljekovite učinke. Provjerili smo za vas na što trebate posebno paziti prilikom kupnje ako želite piti kokosovu vodu koja tijekom procesa obrade nije izgubila svoje vrijedne hranjive tvari.

Razlozi popularnosti

Kokosova voda postaje sve popularnija jer je pijenje kokosove vode jednostavan način za detoksikaciju tijela. Sok mladog kokosa ima detoksikacijski učinak, veže štetne tvari i izbacuje ih iz tijela, a može pomoći i u čišćenju probavnog sustava.

Kokosova voda postaje popularna i zdrava zamjena za izotonične sportske napitke, koji su prečesto puni umjetnih boja, aroma i drugih tvari koje dugoročno štete tijelu. Kokosova voda je potpuno prirodni izotonični napitak koji ima divno svojstvo da brzo pomaže u nadoknadi izgubljene tekućine nakon naporne tjelesne aktivnosti. Iako kokosova voda ima ugodno sladak okus, sadrži puno manje šećera od umjetnih sportskih napitaka, pa čak i upola manje šećera od soka od jabuke. Pijenje kokosove vode preporučuje se i kada vam je vruće i kada ubrzano gubite tekućinu, jer stanicama olakšava reapsorpciju vode koja im je potrebna. Također sadrži puno proteina.

image
Afp

U kokosovoj vodi nalaze se mnogi vrijedni vitamini i minerali. Karakterizira je visok sadržaj vitamina B i C i bogata je mineralima – kalcijem, kalijem i magnezijem. Također sadrži željezo, fosfor, natrij i bakar. Jeste li znali da čaša kokosove vode sadrži gotovo dvostruko više kalija nego jedna banana?

Kokosi bi trebali biti zeleni, a ne smeđi

Dr. Bruce Fife, koji je napisao nekoliko knjiga o ljekovitim svojstvima kokosove vode, objašnjava da je kokosova voda s vremenom postala sve popularnija, a posebno zanimljiva velikim korporacijama, koje su brzo pronašle načine da je maksimalno iskoriste, što znači da potrošači moraju obratiti više pažnje na to kako se kokosova voda dobiva. Prava kokosova voda mora se dobiti od zelenih, mladih kokosa starih između šest i devet mjeseci, a ne od zrelih, smeđih i dlakavih kokosa koji se mogu naći u trgovinama. Kvaliteta kokosove vode ovisi o raznim čimbenicima poput klime, vlažnosti i tla u kojem kokosovi orasi rastu. Kako je potražnja za kokosovom vodom enormno porasla, velike tvrtke su počele proizvoditi vodu od zrelih kokosa, jer je puno jeftinija od vode od mladih kokosa.

Ovaj postupak nije štetan niti kontroverzan, ali takva voda je znatno lošije kvalitete i ima lošiji okus. Nadalje, u nastojanju da se standardizira okus, što je izuzetno teško s kokosovom vodom, neke kokosove vode sadrže dodatne šećere, što je često rezultat toga što su mladi kokosi slađi od zrelih kokosa, pa tvrtke pokušavaju poboljšati okus kokosove vode dodavanjem šećera i približiti ga okusu kokosove vode od mladih kokosa.

Toplinska obrada uništava korisne tvari

Nakon što se kokos otvori, kokosova voda počinje brzo fermentirati, mijenjajući svoj okus i miris. Kokosova voda se stoga često podvrgava visokoj toplinskoj obradi, što uništava mnoge vrijedne sastojke, a mijenja i okus. Na tržištu se pojavljuje i koncentrat kokosove vode – to je kokosova voda koja je posebnim postupkom prerađena u gusti sirup, a pojavljuju se čak i prašci kokosove vode. Kaže se da ovi proizvodi sadrže isti broj elektrolita, ali se tijekom ove proizvodnje gubi visok udio hranjivih tvari osjetljivih na toplinu.

image
Afp

Mikrofiltracija čuva najaktivnije sastojke

Prilikom odabira kokosove vode vrlo je važno pročitati što piše na etiketi. Važno je koliko su kokosovi orasi zreli i kako su obrađeni. Neke tvrtke su razvile procese koji uništavaju manje korisnih sastojaka u kokosovoj vodi. To je proces u kojem se mladi kokosi nježno obrađuju kako bi preživjeli transport u Europu, a kokosova voda se dobiva ovdje i ne obrađuje se na visokim temperaturama, što rezultira aromatičnijom kokosovom vodom koja zadržava više hranjivih tvari. Takav proces je posebna mikrofiltracija bez pasterizacije ili drugih procesa zagrijavanja koji bi izgubili aktivne sastojke. Ovaj patentirani tehnološki postupak ekstrakcije soka iz mladih kokosa ključan je za osiguranje sterilnosti tekućine uz očuvanje svih bioaktivnih tvari, minerala, fitohormona itd. Osim toga, proizvodu nisu dodani umjetni konzervansi, bojila ili šećer.

Razlika između kokosova soka i mlijeka

Kokosovo mlijeko se dobiva iz mesa (kopre) i koštice zrelih kokosa, dok je kokosov sok tekućina mladih kokosa iz koje se kasnije razvija koštica. Sa 6-9 mjeseci rasta, kokos dostiže svoju punu veličinu. Sadrži samo sterilni kokosov sok, odnosno vodu. Takav orah još nema košticu. Sok, koji je vrlo bogat mineralima i fitohormonima, kasnije se razvija u košticu – sjeme za novi plod. Upravo je to razlog posebnog kemijskog sastava kokosova soka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 08:04