StoryEditorOCM
ZdravljeDOBAR NAPITAK

Čašu ovog soka obavezno pijte jer ima puno vitamina C što ga čini posebno korisnim tijekom sezone prehlade

Piše MOZAIK SD
1. veljače 2025. - 07:31

Zbog svoje energetske, hranjive i ljekovite vrijednosti, rajčica je postala dio svake salate, lagani prilog i preljev koji paše uz mnoga jela. U ovo doba godine najčešće se upotrebljava kao sok. Nutricionistica Marina Makisha naglašava da sok od rajčice zauzima posebno mjesto među pićima.

Jedna čaša ovog soka osigurava 30 posto dnevne vrijednosti vitamina C, što ga čini posebno korisnim tijekom prehlade. Osim toga, rajčica sadrži likopen i pektin, koji dodaju vrijednost ovom piću.

Prvi antioksidans igra važnu ulogu u prevenciji raka, a drugi pomaže u borbi protiv ateroskleroze. Osim toga, povrće osigurava potrebnu razinu kalija, što pomaže u smanjenju krvnog tlaka.

image

Rajčica

Shutterstock

Nutricionistica tvrdi da sok od rajčice također ima značajne koristi za jetru. Liječnica savjetuje da ovaj napitak konzumirate svakodnevno - jednu čašu. Kako biste poboljšali okus, u sok se može dodati kurkuma ili papar.

Rajčica je porijeklom iz Srednje Amerike. U Europu je donesena poslije kolonizacije Amerike. U prvo vrijeme se koristila kao ukrasno bilje i na nju se gledalo sa sumnjom jer se mislilo da je otrovna. Od 18. stoljeća koristi se u zemljama Europe, a najviše ga u prehrani koriste mediteranski narodi.

Razlikujemo mnogo vrsta rajčica, od kojih su najpoznatije: goveđe srce, kruškasta rajčica, rajčica bez sjemenki, sitna rajčica (u grozdu), žuta rajčica, zelena rajčica. Rajčica je sezonsko voće (svibanj - listopad), ali se na našim tržnicama može naći tijekom cijele godine, prije svega zahvaljujući plastenicima i staklenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 11:54