StoryEditorOCM
Zdravljeukusan i moćan

Cimet svaki dan? Jedna žličica dnevno mijenja sve: nećete vjerovati što čini vašem tijelu; dodajte ga odmah u prehranu

Piše MOZAIK SD
20. studenog 2025. - 08:33

Cimet nije samo ugodan začin za zobenu kašu ili pitu od jabuka. To je jedan od najstarijih poznatih začina koji se stoljećima koristi ne samo zbog okusa, nego i zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi.

No, osim što obogaćuje kulinarske kreacije, cimet je prava riznica zdravlja. Ako ga uvrstite u svakodnevnu prehranu, to može donijeti niz dobrobiti za vaše tijelo i um.

1. Moćan izvor antioksidansa

Cimet je prepun polifenola, snažnih antioksidansa koji štite stanice od oksidativnog stresa.

image
Shutterstock

Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju proces starenja i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

2. Smanjuje upalne procese

Kronične upale povezane su s bolestima poput dijabetesa, srčanih oboljenja i artritisa. Spojevi u cimetu imaju protuupalno djelovanje, što ga čini prirodnim saveznikom u očuvanju zdravlja.

3. Regulira šećer u krvi

Jedna od najpoznatijih prednosti cimeta je njegova sposobnost da poboljša osjetljivost na inzulin i smanji nagle skokove glukoze nakon obroka. To je posebno korisno za osobe s predijabetesom ili dijabetesom tipa 2.

4. Podržava zdravlje srca

Redovita konzumacija cimeta može pomoći u snižavanju razine "lošeg" LDL kolesterola, triglicerida i ukupnoga kolesterola, a može blago sniziti i krvni tlak. Sve to doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sustava.

5. Prirodna antimikrobna zaštita

Cimet sadrži cinamaldehid, spoj koji djeluje protiv bakterija i gljivica. Dodavanje cimeta u prehranu može pomoći u jačanju prirodne obrane organizma.

6. Dodatne koristi

– Poboljšava probavu i smanjuje nadutost,

– Može ublažiti menstrualne bolove.

– Neka istraživanja povezuju cimet s boljom funkcijom mozga i zaštitom od neurodegenerativnih bolesti.

Kako ga uključiti u prehranu?

Preporučena količina je pola do 1 čajna žličica dnevno (oko 1-2 g). Najbolje je birati cejlonski cimet, jer sadrži manje kumarina, tvari koja u većim količinama može opteretiti jetru.

Ideje za korištenje:

– dodajte ga u zobene pahuljice, smoothie ili jogurt,

– posipajte po voću, palačinkama ili zdravim desertima,

– umiješajte u kavu, čaj ili toplo mlijeko,

– iskoristite ga u slanim jelima poput curryja ili marinada.

Cimet je jednostavan, ukusan i moćan začin koji može značajno doprinijeti vašem zdravlju. Uvrstite ga u svakodnevnu prehranu i uživajte u njegovim blagodatima!

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 11:09