StoryEditorOCM
ZdravljeNEADEKVATNA HRANA

Dr. Čubrilo tumači što znači kad su nam ruke i noge stalno hladne, savjetuje: ‘Žene, jedite ovo, vidjet ćete razliku!‘

Piše MOZAIK SD
9. prosinca 2025. - 13:51

U zimskim mjesecima, kad smo okruženi virusima i infekcijama, snažan imunološki sustav ključ je prve linije obrane.

"Uz poznati vitamin C, važnu ulogu ima i kiseli kupus", poručuje dr. Dejan Čubrilo.

Liječnik je govorio i o zdravlju štitnjače, važnosti pravilnog kuhanja te konzumacije namirnica s većim udjelom masti u zimskim mjesecima, piše stil.kurir.rs.

Štitnjača kao ‘kolateralna žrtva‘

Štitna žlijezda upravlja gotovo svim metaboličkim procesima u organizmu, no, kako objašnjava dr. Čubrilo, često nastrada zbog poremećaja drugih organa.

– Uvijek kažem da je štitnjača “kolateralna šteta”. Usko je povezana s tankim crijevom, a ovisi i o jetri te žuči. Svaka disfunkcija tih organa poremetit će i rad štitnjače. Manjak selena, cinka i joda značajno joj oduzimaju snagu – pojasnio je.

image
Peakstock/science Photo Librar/Science Photo Library Via Afp

O vitaminima i pogrešnoj suplementaciji

Na temu selena i cinka govorio je o pretjeranom uzimanju suplemenata.

– Po današnjoj logici, čim netko počne vježbati ili želi smršavjeti, odmah mu se preporuči šaka vitamina. To nema nikakvog smisla. Vitamin C nije loš, jedna tableta od 1000 mg u zimskim mjesecima neće škoditi, ali još bolji izvor vitamina C je kiseli kupus – kaže dr. Čubrilo.

Naglašava da je ključan domaći, nepasterizirani kiseli kupus, jer sadrži prirodne probiotske kulture i obilje vitamina C.

image
Marko Miščević/Cropix

‘Ako doma ne krčka u loncu - nema zdravlja‘

– Ako nema kuhanja, ako doma ne krčka u loncu, sad u zimskim mjesecima jela poput pravog kiselog kupusa, nema ni zdravlja ni zajedništva. Zimi nikako ne bih preporučivao detoks sokove ni sirovu hranu, to samo hladi tijelo – ističe liječnik.

Dok gledate film...

– Dok navečer gledate film, stavite kuhati u lonac malo povrća, kupusa, mrkve, krumpira, s komadićem mesa, slaninom… I da, slanina je poželjna!

Dodaje da se ljude, osobito žene, često pogrešno odvraća od masti, iako su one upravo zimi ključne.

image
/Shutterstock

Zašto su žene često hladnih ruku i nogu?

– Kad stanicama nedostaje masti i šećera, tijelo ne može stvarati dovoljno topline. Ako zimi pijete samo sokove i jedete lagano, sigurno će vam i ruke i noge biti hladne, bez energije, a neće ni stvarati estrogen, progesteron, vitamin D i kortizol – objašnjava.

image

Slanina 

Taketo Oishi/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Slanina i čvarci, kaže, nisu neprijatelji, naprotiv, bogati su esencijalnim mastima i nutrijentima.

‘Čim imate hladne ruke i noge - niste dovoljno jeli‘

– Kada me pitaju smiju li pojesti malo čokolade, kažem da ja pojedem svaki dan red tamne čokolade. Bitna je doza i redovitost obroka. Svaki obrok je kemijska reakcija, ako jedete neredovito, to je pogrešno – kaže.

image
/Shutterstock

– Kažem ženama: Ako su vam hladne noge ili ruke, znači da niste dovoljno jele. Napravite eksperiment: pojedite malo slanine ili malo čvaraka, odmah će vam biti toplije. Organizam će odraditi svoje – poručuje dr. Čubrilo, piše stil.kurir.rs.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 14:10