StoryEditorOCM
Zdravlje‘TIHI UBOJICA‘

Gotovo svaki srčani bolesnik napravi ozbiljnu pogrešku i pogoršava svoje zdravstveno stanje; Evo kako to izbjeći

Piše MOZAIK SD
30. svibnja 2025. - 07:15

Kardiovaskularne bolesti smatraju se "tihim ubojicama" – dugo prolaze nezapaženo, ali na kraju mogu biti kobne. U svijetu više od 17 milijuna ljudi svake godine umre od srčanih bolesti poput moždanog ili srčanog udara. Zbog toga su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrti, čak i prije raka.

Nova studija iz SAD-a sada izaziva pomutnju. Prema studiji, 89 posto svih srčanih bolesnika konzumiralo je više od preporučene količine soli. Rezultati su predstavljeni u travnju na znanstvenom godišnjem sastanku "American College of Cardiology". 

image
Shutterstock

Ali zašto je previše soli toliko opasno za naše tijelo? U osnovi, kuhinjska sol (tj. natrijev klorid) dobra je za naše zdravlje do određene doze. To je zato što podržava važne funkcije u našem tijelu, poput regulacije ravnoteže vode. Međutim, previše natrija smatra se štetnim za zdravlje jer može potaknuti visoki krvni tlak, piše HZJZ.

image
Shutterstock

"Natrijev klorid utječe na ravnotežu vode vezujući vodu u tijelu. Kao rezultat toga, povećava se količina krvi i povećava se tlak u krvnim žilama", objašnjavaju stručnjaci Njemačke zaklade za srce. Trajno povišen krvni tlak, pak, smatra se glavnim čimbenikom rizika za moždani i srčani udar. "Pacijenti s visokim krvnim tlakom stoga bi trebali obratiti pozornost na dijetu s niskim udjelom natrija."

image
/Shutterstock

Preporuča se da unos kuhinjske soli bude manji od 5 g dnevno, što je jedna čajna žličica. S obzirom na to da se natrij ne nalazi samo u kuhinjskoj soli, već ga mogu sadržavati i brojni aditivi i pomoćne tvari koje se koriste u proizvodnji hrane, postoje i preporuke za unos natrija i manje od 2 g dnevno.

Preporuke za smanjenje unosa soli

- ne dosoljavati hranu

- čitati deklaracije kupovnih proizvoda

- ograničiti konzumaciju instant juha i jela (jer sadrže pojačivač okusa, natrijev glutaminat, koji je pravi primjer spoja koji sadrži natrij, a nije kuhinjska sol)

- oprezno dodavati u jela soja sos I slične umake

- konzumirati što manje grickalica, krekera, čipseva i sl.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 09:26