StoryEditorOCM
ZdravljeNe toliko često

Imate više od 50? Kardiolozi savjetuju da ograničite unos ovog jela, mnogima će teško pasti. Ovim ga zamijenite

Piše Mozaik SD
29. kolovoza 2025. - 10:11

Bolesti srca su složene i, nažalost, učestale. Iako bolest srca nije automatska smrtna presuda, kardiolozi ističu da je važno učiniti sve što možete kako biste smanjili rizik od razvoja ovog ozbiljnog stanja.

To znači usredotočiti se na promjenjive čimbenike rizika za bolesti srca, poput prehrane, tjelovježbe, izbjegavanja pušenja, smanjenja konzumacije alkohola i održavanja zdrave tjelesne težine, navodi Američka udruga za srce (AHA). Ipak, postoje i čimbenici na koje ne možete utjecati, poput starenja. Upravo zato je ključno kontrolirati ono što možete, kaže dr. Cheng-Han Chen, intervencijski kardiolog i medicinski direktor programa za strukturalne bolesti srca u MemorialCare Saddleback Medical Center u Laguna Hillsu, Kalifornija za portal Parade.

Prehrana je jedan od čimbenika na koje je najlakše odmah utjecati.

Iako se u prehrani mora uzeti u obzir mnogo toga, kardiolozi se slažu da određene namirnice treba izbjegavati što je više moguće. To uključuje i jednu vrlo popularnu visokoproteinsku namirnicu koju bi radije da preskočite – unatoč tome što ste možda čuli o koristima konzumacije više mesa.

Iako je vrlo popularan, kardiolozi preporučuju izbjegavanje odrezaka nakon 50. godine života.

image
/Shutterstock

- Odrezak je bogat zasićenim mastima i može povisiti kolesterol“, objašnjava dr. Supreeti Behuria, direktorica Centra za hipertenziju u bolnici Staten Island University Hospital. Visoke razine LDL („lošeg“) kolesterola povećavaju nakupljanje plaka u arterijama, čime se povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

- Odrezak također može povećati upalu u tijelu, dodatno povećavajući rizik od bolesti srca“, kaže dr. Chen. Kronična upala ne samo da je povezana s većim rizikom od razvoja bolesti srca, već i s povećanom vjerojatnošću razvoja drugih ozbiljnih stanja, uključujući dijabetes tipa 2. A dijabetes tipa 2 snažno je povezan s bolestima srca, stvarajući „dvostruki udarac“ za kardiovaskularni sustav.

Odresci su također često masni komadi mesa, posebno bogati zasićenim mastima, što može povećati rizik od debljanja, a to je još jedan čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, dodaje dr. Chen.

image
/Shutterstock

Koja su stanja srca najopasnija s godinama?

Svatko može razviti bolesti srca, no neka su stanja češća kako starimo:

- Koronarna bolest arterija – suženje ili začepljenje srčanih arterija.

- Hipertenzija – visoki krvni tlak, jedan od glavnih čimbenika rizika za bolesti srca i moždani udar.

- Zatajenje srca – stanje kada srce ne može učinkovito pumpati krv kroz tijelo.

- Atrijska fibrilacija (A-fib) – nepravilan rad srca koji povećava rizik od moždanog udara.

- Srčani udar (infarkt miokarda) – najčešće uzrokovan začepljenjem koronarnih arterija.

Što jesti?

Većina liječnika neće vam reći da nikada više ne smijete jesti odrezak. No kardiolozi se slažu da je za zdravlje srca bolje ograničiti unos ove vrste proteina.

- Svojim pacijentima savjetujem da što je više moguće ograniče konzumaciju crvenog mesa, kaže dr. Chen.

Ako želite odabrati zdraviju proteinsku opciju, dr. Chen preporučuje ribu, poput lososa, te biljne izvore proteina. AHA posebno preporučuje mahunarke (grah, grašak, leću) i orašaste plodove – oni ne sadrže zasićene masti, a pružaju vlakna i druge nutrijente koji podržavaju zdravlje srca.

image
/Shutterstock

Ako ne želite potpuno izbaciti odrezak, to je u redu – samo pokušajte jesti manje. U redu je povremeno pojesti odrezak, recimo za posebnu prigodu, ali ne bi trebao biti dio redovite prehrane, tvrde liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 04:24