StoryEditorOCM
ZdravljeNOVA STUDIJA

Izgleda da dva mediteranska začina koje često koristimo kriju ključ za borbu protiv jedne od najtežih bolesti!

Piše Javorka Luetić
21. srpnja 2025. - 09:07

Zamislite jednostavnu kuhinjsku biljku poput ružmarina koja bi mogla pomoći u borbi protiv jedne od najrazornijih bolesti modernog doba – Alzheimerove bolesti. Nedavna istraživanja otkrivaju da karnozinska kiselina, prirodni spoj koji se nalazi u ružmarinu (Rosmarinus officinalis) i kadulji (Salvia officinalis), ima izvanredan potencijal za zaštitu mozga od neurodegeneracije.

Tim znanstvenika iz istraživačkog instituta Scripps otkrio je da stabilizirani oblik ove kiseline, nazvan diAcCA, poboljšava kognitivne sposobnosti i smanjuje klasične znakove Alzheimerove bolesti, poput amiloidnih plakova i tau proteina, u predkliničkim studijama na miševima.

Karnozinska kiselina je prirodni antioksidativni i protuupalni spoj koji djeluje tako što se aktivira samo u prisutnosti oksidativnog stresa. To znači da ne ometa zdrave stanice, već djeluje specifično tamo gdje se javljaju upalni procesi – na primjer, u mozgu kod Alzheimerove bolesti.

Ključni mehanizmi:

Aktivacija Nrf2 puta, koji stimulira sintezu zaštitnih antioksidativnih enzima.

Smanjenje oksidativnog stresa, koji je jedan od glavnih uzroka neurodegeneracije.

Inhibicija nakupljanja amiloidnih plakova i tau proteina karakterističnih za Alzheimerovu bolest.

Obnova sinapsi, tj. poboljšanje veza između živčanih stanica.

"Smanjenjem upale i oksidativnog stresa spojem diAcCA, zapravo smo povećali broj sinapsi u mozgu miševa.Također smo smanjili količine nepravilno savijenih proteina poput fosforiliranog tau i amiloid-beta.", objašnjava prof. dr. Stuart Lipton iz Scripps Researcha.

Što je diAcCA?

Iako je karnozinska kiselina sama po sebi korisna, osjetljiva je na svjetlost, toplinu i kisik. Stoga su istraživači razvili njezin stabilni oblik – diAcCA (diacetil karnozinska kiselina), koji je stabilniji i u tijelu se pretvara natrag u aktivni oblik karnozinske kiseline. U studiji su znanstvenici otkrili: značajno poboljšanje prostornog pamćenja (pomoću testa vodenog labirinta),

smanjenje upale u moždanom tkivu, smanjenje količine amiloidnih i tau proteina, obnovljene sinapse, što znači poboljšanu komunikaciju između neurona.

Pretklinička studija je pokazala da su učinci karnozinske kiseline izuzetno obećavajući:

Smanjena hiperaktivacija mikroglije (upalnih moždanih stanica),

Smanjena atrofija hipokampusa (područja mozga ključnog za pamćenje),

Povećan sloj sinapsi – što znači da se mozak zapravo "oporavlja".

Drugim riječima: simptomi bolesti bili su znatno smanjeni, a pamćenje je bilo gotovo na razini zdravih ljudi.

Istraživači su odgovorili i na potanje zašto je njihovo otkriće važno za širu javnost.

Podsjetimo, Alzheimerova bolest pogađa više od 55 milijuna ljudi diljem svijeta, a broj oboljelih brzo raste. Trenutne mogućnosti liječenja rješavaju samo simptome, a ne uzrok. Karnozinska kiselina mogla bi biti prvi prirodni pristup koji se bavi temeljnim uzrocima bolesti, a ne samo simptomima.

Budući da je to spoj koji se nalazi u uobičajenom kulinarskom bilju, javni interes je velik budući da su ružmarin i kadulja sigurni za konzumaciju u normalnim količinama i FDA ih općenito priznaje kao sigurne (GRAS).

image

Ružmarin

Božidar Vukičević/Cropix

Karnozinska kiselina prolazi krvno-moždanu barijeru, što je ključno za njezinu učinkovitost kod neurodegenerativnih bolesti.

Dr. Clifford Segil, neurolog u zdravstvenom centru Providence Saint John‘s, također ističe: "Istraživači sugeriraju da ekstrakt kadulje i ružmarina može potaknuti ponovni rast veza između neurona - što se naziva sinaptičko obnavljanje".

Ujedno je odgovorio ja pitanje možemo li već koristiti karnozinsku kiselinu kod kuće?

. Da, ali s oprezom. Iako istraživanja pokazuju veliki potencijal, još uvijek ne postoji službeno registrirani lijek na bazi karnozinske kiseline. Međutim, već možete: koristiti ružmarin u kuhanju jer svježi ili sušeni ružmarin sadrži 1,5 do 2,5 posto karnozinske kiseline. Najviše ga ima u listovima, posebno ako se biljke uzgajaju na sunčanom položaju.

Dodajte ga juhama, pečenim jelima, povrću ili ulju. Osim toga sugerira se pijenje čaja od ružmarina ili kadulje (prelijte 1 čajnu žličicu suhog ružmarina vrućom vodom i ostavite 5-10 minuta. Uživajte u 1-2 šalice dnevno.)

image
Andrew Brookes/imagesource/profimedia/Andrew Brookes/imagesource/profimedia

Nadalje, sugerira se korištenje eteričnih ulja s ružmarinom, ali uz oprez - samo razrijeđeno i prema uputama, jer su vrlo koncentrirana, o čemu se treba prethodno posavjetovati sa aromaterapeutom ili liječnikom.

Istraživački tim u Scripps Researchu trenutno priprema klinička ispitivanja na ljudima kako bi testirao učinkovitost i sigurnost diAcCA. Ako su rezultati usporedivi s onima u ispitivanjima, možda ćemo imati novi prirodni lijek za Alzheimerovu bolest u roku od nekoliko godina.

Upozorenja i mjere opreza

Iako je prirodni spoj, postoje neka upozorenja. Karnozinska kiselina može stupiti u interakciju s lijekovima, posebno antikoagulansima (lijekovima za razrjeđivanje krvi) i antidepresivima. Prekomjerna konzumacija ružmarina ili njegovih ekstrakata može uzrokovati želučane tegobe.

Trudnice i dojilje bi se trebale posavjetovati s liječnikom prije upotrebe koncentriranih oblika.

 

Ljekovita moć bilja nije mit

Karnozinska kiselina dokazuje da skromno bilje, često korišteno samo za okus, sadrži biološki aktivne spojeve s ozbiljnim terapijskim potencijalom. Ružmarin, kadulja i druge aromatične biljke dio su tradicionalne medicine tisućama godina - a sada ih moderna znanost konačno istražuje. Iako je prerano za donošenje konačnih zaključaka, sa sigurnošću možemo reći: moć prirode daleko je od iscrpljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:34