Zamislite jednostavnu kuhinjsku biljku poput ružmarina koja bi mogla pomoći u borbi protiv jedne od najrazornijih bolesti modernog doba – Alzheimerove bolesti. Nedavna istraživanja otkrivaju da karnozinska kiselina, prirodni spoj koji se nalazi u ružmarinu (Rosmarinus officinalis) i kadulji (Salvia officinalis), ima izvanredan potencijal za zaštitu mozga od neurodegeneracije.
Tim znanstvenika iz istraživačkog instituta Scripps otkrio je da stabilizirani oblik ove kiseline, nazvan diAcCA, poboljšava kognitivne sposobnosti i smanjuje klasične znakove Alzheimerove bolesti, poput amiloidnih plakova i tau proteina, u predkliničkim studijama na miševima.
Karnozinska kiselina je prirodni antioksidativni i protuupalni spoj koji djeluje tako što se aktivira samo u prisutnosti oksidativnog stresa. To znači da ne ometa zdrave stanice, već djeluje specifično tamo gdje se javljaju upalni procesi – na primjer, u mozgu kod Alzheimerove bolesti.
Ključni mehanizmi:
Aktivacija Nrf2 puta, koji stimulira sintezu zaštitnih antioksidativnih enzima.
Smanjenje oksidativnog stresa, koji je jedan od glavnih uzroka neurodegeneracije.
Inhibicija nakupljanja amiloidnih plakova i tau proteina karakterističnih za Alzheimerovu bolest.
Obnova sinapsi, tj. poboljšanje veza između živčanih stanica.
"Smanjenjem upale i oksidativnog stresa spojem diAcCA, zapravo smo povećali broj sinapsi u mozgu miševa.Također smo smanjili količine nepravilno savijenih proteina poput fosforiliranog tau i amiloid-beta.", objašnjava prof. dr. Stuart Lipton iz Scripps Researcha.
Što je diAcCA?
Iako je karnozinska kiselina sama po sebi korisna, osjetljiva je na svjetlost, toplinu i kisik. Stoga su istraživači razvili njezin stabilni oblik – diAcCA (diacetil karnozinska kiselina), koji je stabilniji i u tijelu se pretvara natrag u aktivni oblik karnozinske kiseline. U studiji su znanstvenici otkrili: značajno poboljšanje prostornog pamćenja (pomoću testa vodenog labirinta),
smanjenje upale u moždanom tkivu, smanjenje količine amiloidnih i tau proteina, obnovljene sinapse, što znači poboljšanu komunikaciju između neurona.
Pretklinička studija je pokazala da su učinci karnozinske kiseline izuzetno obećavajući:
Smanjena hiperaktivacija mikroglije (upalnih moždanih stanica),
Smanjena atrofija hipokampusa (područja mozga ključnog za pamćenje),
Povećan sloj sinapsi – što znači da se mozak zapravo "oporavlja".
Drugim riječima: simptomi bolesti bili su znatno smanjeni, a pamćenje je bilo gotovo na razini zdravih ljudi.
Istraživači su odgovorili i na potanje zašto je njihovo otkriće važno za širu javnost.
Podsjetimo, Alzheimerova bolest pogađa više od 55 milijuna ljudi diljem svijeta, a broj oboljelih brzo raste. Trenutne mogućnosti liječenja rješavaju samo simptome, a ne uzrok. Karnozinska kiselina mogla bi biti prvi prirodni pristup koji se bavi temeljnim uzrocima bolesti, a ne samo simptomima.
Budući da je to spoj koji se nalazi u uobičajenom kulinarskom bilju, javni interes je velik budući da su ružmarin i kadulja sigurni za konzumaciju u normalnim količinama i FDA ih općenito priznaje kao sigurne (GRAS).
Karnozinska kiselina prolazi krvno-moždanu barijeru, što je ključno za njezinu učinkovitost kod neurodegenerativnih bolesti.
Dr. Clifford Segil, neurolog u zdravstvenom centru Providence Saint John‘s, također ističe: "Istraživači sugeriraju da ekstrakt kadulje i ružmarina može potaknuti ponovni rast veza između neurona - što se naziva sinaptičko obnavljanje".
Ujedno je odgovorio ja pitanje možemo li već koristiti karnozinsku kiselinu kod kuće?
. Da, ali s oprezom. Iako istraživanja pokazuju veliki potencijal, još uvijek ne postoji službeno registrirani lijek na bazi karnozinske kiseline. Međutim, već možete: koristiti ružmarin u kuhanju jer svježi ili sušeni ružmarin sadrži 1,5 do 2,5 posto karnozinske kiseline. Najviše ga ima u listovima, posebno ako se biljke uzgajaju na sunčanom položaju.
Dodajte ga juhama, pečenim jelima, povrću ili ulju. Osim toga sugerira se pijenje čaja od ružmarina ili kadulje (prelijte 1 čajnu žličicu suhog ružmarina vrućom vodom i ostavite 5-10 minuta. Uživajte u 1-2 šalice dnevno.)
Nadalje, sugerira se korištenje eteričnih ulja s ružmarinom, ali uz oprez - samo razrijeđeno i prema uputama, jer su vrlo koncentrirana, o čemu se treba prethodno posavjetovati sa aromaterapeutom ili liječnikom.
Istraživački tim u Scripps Researchu trenutno priprema klinička ispitivanja na ljudima kako bi testirao učinkovitost i sigurnost diAcCA. Ako su rezultati usporedivi s onima u ispitivanjima, možda ćemo imati novi prirodni lijek za Alzheimerovu bolest u roku od nekoliko godina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....