StoryEditorOCM
Zdravljearistokrat u sorti

Jedete li ovaj dragulj kojemu je stađun? Štiti srce, spušta kolesterol i tlak, a tek koji ima okus! Jela su božanstvena

Piše MOZAIK SD
17. travnja 2025. - 14:08

Aristokrat među lukovima! Takvim pridjevom znalci "krste" ljutiku, neki je još zovu i luk kozjak, šalota ili čbulja amerikana (u Istri).

Ljutika (lat. Allium ascalonicum L.), kažu, i nije luk, već njegov bliski rođak. Iako izgleda kao manji luk, ljutika formira režnjeve slične češnjaku. Okus joj je aromatičniji od luka, iako je istodobno blaži od ostalih vrsta, zato se može koristiti i sirova.

Sad je stađun od ljutike. Brali je, kupovali i konzumirali sirovu ili kuhanu kao varivo, jušno, na žlicu, pekli s jajima u fritaji ili koristili kao temeljac na kojemu ćete dinstati razna jela - u svakome slučaju ćete profitirati. Bogatstvom mirisa, okusa, i iznad svega, zdravstvenim blagodatima.

Ljutika je bogata vitaminom C i A, kao i drugim antioksidansima (posebice flavonoidima). Zbog toga ima i brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje; štiti kardiovaskularni sustav snižavajući razinu "lošeg“ kolesterola; snažan je diuretik; potiče rad crijeva; snažnog je antimikrobnog i protuupalnog djelovanja.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Bogata je dijetalnim vlaknima i antioksidansima te je dobra zamjena za luk za sve koji imaju problema sa želucem ili česte žgaravice nakon jedenja kapule. Doprinosi pojačanju apetita, i u snižavanju povišenog tlaka. Bogata je i vitaminom C zato se povećano konzumiranje preporučuje za vrijeme prehlade. Bogata je i kromom koji sudjeluje u razgradnji inzulina.

Ljutika je nezamjenjiva sitno nasjeckana, marinirana u kvasini, posipana po salatama, kao baza za fine umake i paštete. U Dalmaciji se ljutika često kiseli u kvasini. Na žalost, na tržnicama nije toliko česta u ponudi, ali dade je se naći, posebno u ovo doba godine.

Ljutika je povrtna kultura koja potječe sa Srednjeg istoka, a u Europu je prenesena za vrijeme Križarskih ratova. Danas se uzgaja kao jednogodišnja biljka na okućnicama i vrtovima.

Od tada do današnjih dana, pučka medicina koristi ljutiku u ljekovite svrhe. U novije vrijeme i znanstvena medicina, zahvaljujući brojnim istraživanjima, uvažava njezinu ljekovitost.

image
/Shutterstock

Ljutika u vrtu naraste 20 – 50 centimetara u visinu i formira snažan bus. Vrlo je otporna na visoke i na niske temperature i lako može podnijeti i do -10 °C.

Rijetko razvija cvijet, a kad sazrije, ovojna ljuska lukovice je bakreno žućkaste boje. Okus ljutike je znatno blaži, nježniji i ukusniji od crvenog luka (kapule), lakše se čuva preko zime i ne klija.

image

.

/Shutterstock

Ljutika najbolje uspijeva na laganim glinastim i pjeskovitim tlima, ali ni u kojem slučaju siromašnim hranjivim tvarima. Težaci su je sadili u škrtoj, pjeskovitoj i siromašnoj zemlji u kojoj je jako dobro uspijevala. Uglavnom na rubnim i osunčanim dijelovima vinograda, ondje gdje uspijeva kadulja i drugo ljekovito samoniklo bilje.

Ljutika se uglavnom presađuje po dvije – tri lukovice, da bi kasnije izrasla u veliki busen s brojnim lukovicama. Može se saditi tijekom cijele godine. Važno je napomenuti da ne podnosi gnojidbu svježim stajskim gnojivom, piše Gospodarski list.

Ljutika je vrlo cijenjena i omiljena na gastronomskoj sceni. Neki od najboljih svjetskih kuhara, osobito Francuzi i Talijani, ne žele pripremati svoja omiljena jela s bilo kojim drugim lukom. Fini riblji brudeti najbolji su takvi primjeri.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Ukiseljena ljutika 1. način

Trebat će vam:

1 kg ljutike
300 ml kvasine
250 ml vode
2 žličice soli
2 žličice šećera
lovorov list
timijan
papar u zrnu

 

Priprema:

Kvasinu, vodu, sol i šećer zakuhajte i pustite da se malo ohlade. U međuvremenu očistite ljutiku. Ako pri vrhu ostane malo ljuske, ne brinite se, baš tako mora biti. Jer, ako je do kraja očistite, izgubit će formu, a može doći i do lomljenja, što kod serviranja stvara problem. Očišćenu ljutiku stavite u čistu staklenku, dodajte začine te na kraju zalijte pripremljenom skuhanom tekućinom.

Kiseljenje ljutike na 2. način

Trebat će vam:

3 kg lukovice ljutike

prstohvat mažurana, kadulje i majčine dušice

žlica morske soli

2 litre kvalitetne vinske kvasine

Priprema:

Odaberite zdrave lukovice s kojih ćete skinuti vanjsku ljusku, odrežite vrat i žile i dobro ih operite pod mlazom tekuće vode. Istresite ih na rešeto i ostavite da se ocijede i osuše.

Osušene lukovice posložite u staklenu bocu od pet litara. Na dno stavite sol i aromatično bilje prethodno dobro oprano i ocijeđeno, te dolijte kvasinu do vrha boce.

Lukovice drvenim daščicama pričvrstite da ostanu ispod grla boce, odnosno da stalno budu uronjene u kvasinu. Bocu dobro zatvorite. Ljutiku u kvasini držimo u polusjeni najmanje trideset dana, s tim da po potrebi dolijevamo kvasinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 17:12