Zavođenje tvrdnjama na ambalaži da je neki proizvod "prirodan" i "bez šećera" može mnoge od nas navesti da vjeruju da su ta hrana i piće dobri za nas. Međutim, brojni od njih sadrže sastojke povezane s kroničnim upalama, probavnim smetnjama i povećanim rizikom od bolesti srca i raka.
Dr. Naheed Ali, liječnik iz Turske i viši suradnik u klinici Vera Clinic, istaknuo je za The Sun kako su potrošači sve češće žrtve marketinških trikova koji prikrivaju stvarnu nutritivnu vrijednost određenih proizvoda. Upozorio je na pet prehrambenih kategorija koje, unatoč popularnosti, mogu imati ozbiljne posljedice za zdravlje.
1. Voćni jogurti
Jogurti s okusima često su prepuni šećera i umjetnih aditiva. Takvi sastojci, prema riječima dr. Alija, narušavaju ravnotežu crijevne mikrobiote, što može dovesti do kroničnih upala i povećanog rizika od raka crijeva.
Osim toga, sadrže i emulgatore – aditive koji produžuju rok trajanja, a znanstvene studije ih sve češće povezuju s razvojem raka debelog crijeva. Iako se jogurt često percipira kao probiotik, kada se u njega dodaju umjetni sastojci, zdravstvena korist se rapidno smanjuje.
2. Veganske mesne alternative – zdravije, ali ne i zdrave
Veganske kobasice, burgeri i slanina sve su popularniji među onima koji izbjegavaju meso, no dr. Ali upozorava da su ti proizvodi visoko prerađeni. Sadrže emulgatore, stabilizatore, pojačivače okusa i umjetne boje, a često su puni soli, šećera i nezdravih masti.
Istraživanje britanskih znanstvenika iz 2023. godine pokazalo je da biljne mesne alternative ne donose jasnu korist za zdravlje srca. Štoviše, redovita konzumacija ovih proizvoda može rezultirati lošijim krvnim tlakom u usporedbi s osobama koje konzumiraju neprerađeno meso.
3. Biljna ulja
Biljna ulja poput sojinog i ulja repice često se smatraju zdravima zbog prisutnosti omega-6 masnih kiselina. No, problem nastaje kada njihov unos nadmaši unos omega-3 masnih kiselina, što je uobičajeno u suvremenoj prehrani.
„Neravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina može potaknuti upalne procese povezane s razvojem raka,“ ističe dr. Ali. Stručnjaci preporučuju umjereno korištenje biljnih ulja i povećanje unosa omega-3 izvora poput ribe, lanenih sjemenki i oraha.
4. Proteinske pločice
Popularne među sportašima i rekreativcima, proteinske pločice nisu uvijek ono što se čine. „One su često nutritivno osiromašene, ali bogate umjetnim zaslađivačima, šećernim alkoholima i prerađenim proteinima“, upozorava dr. Ali.
Takvi sastojci mogu izazvati nadutost, probavne tegobe i oscilacije u razini šećera u krvi, što dugoročno povećava rizik od metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes tipa 2 piše The Sun.
5. Smoothieji i voćni sokovi
Iako se reklamiraju kao prirodni i „bez dodanog šećera“, gotovi smoothieji i sokovi sadrže velike količine fruktoze i drugih šećera, često više nego klasični gazirani napitci. „Ti napitci su najčešće lišeni vlakana, a konzumacija dovodi do naglih skokova i padova razine šećera u krvi,“ objašnjava dr. Ali.
Takve promjene razine glukoze povezane su s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa i određenih vrsta raka.
Čitajte deklaracije i birajte prirodno
Iako proizvodi poput jogurta, proteinskih pločica, biljnih ulja, veganskih alternativa i smoothieja mogu djelovati privlačno zbog svojih „zdravih“ etiketa, stvarnost često skriva drugačiju priču. Stručnjaci savjetuju da se prilikom kupnje hrane uvijek čitaju deklaracije, izbjegavaju proizvodi s dugim popisom umjetnih sastojaka i da se biraju što prirodnije, cjelovite namirnice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....