StoryEditorOCM
Zdravljeljudi nisu svjesni

Kako sigurno čuvati ostatke hrane? Ni u ludilu ne posežite za ovim: svi rade istu grešku, a opasno je za zdravlje

Piše MOZAIK SD
24. studenog 2025. - 09:12

Nakon vikenda i uživanja u dostavi hrane ili domaćim obrocima, vjerojatno i vi imate ostatke hrane u hladnjaku. Međutim, to može biti opasnije nego što mislite.

Stručnjak za hranu upozorava na to da velika većina ljudi radi iste pogreške pri spremanju ostataka. Te naizgled bezazlene greške pak omogućuju štetnim bakterijama da se neprimjetno razmnožavaju. Budući da sve više ljudi poseže za podgrijanim obrocima, raste i vjerojatnost počinjenja tih pogrešaka. Evo najčešćih propusta prema Agenciji za standarde hrane (FSA), piše Mirror.

Iz Agencije za standarde hrane (FSA) savjetuju sljedeće:

Izvan hladnjaka četiri sata

„Držite ohlađenu hranu izvan hladnjaka što je kraće moguće tijekom pripreme (najviše četiri sata). Nemojte ostavljati vrata hladnjaka otvorena dulje vrijeme jer tada hladnjak mora više raditi da bi snizio temperaturu.“

image
Shutterstock 

FSA također upozorava da ne stavljate vruću ili toplu hranu izravno u hladnjak. Dopustite da se kuhana hrana ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak unutar jednog do dva sata.

Kako biste ubrzali hlađenje, podijelite hranu na manje porcije i stavite je u plitke posude ili vrećice za zamrzavanje prije hlađenja ili zamrzavanja.

Stručnjakinja za hranu Ghaida Batarseh Havern, pišući na blogu Marthe Stewart, predlaže da je vremenski okvir još kraći prije nego što kuhana hrana postane nesigurna za jelo. Prema Havern, hrana može ostati u „opasnoj zoni“, tj. izvan hladnjaka, samo dva sata.

Kaže:

„Maksimalno vrijeme koje kvarljiva hrana može provesti u opasnoj zoni je dva sata. Nakon dva sata hranu treba pojesti, pravilno spremiti ili baciti. To uključuje sve kuhane ostatke, nasjeckano voće i povrće, meso, perad, ribu, jaja i mliječne proizvode.“

image
Shutterstock 

Ostaci hrane su sigurni za jelo hladni, pod uvjetom da su pravilno kuhani, ohlađeni i stavljeni u hladnjak unutar dva sata. Hlađenje usporava rast bakterija, čineći hranu sigurnom za konzumaciju.

Ali trebate pojesti te ostatke unutar 48 sati ili ih zamrznuti ako to ne možete.

Što kad su zabave i druženja?

Kad organizirate druženja ili večere, ostavljanje hrane izvan hladnjaka ponekad je najpraktičnija opcija. Da biste to učinili sigurno, držite toplu hranu na 60 °C ili više, što je izvan temperaturne opasne zone.

Stručnjakinja Catie Beauchamp iz ButcherBoxa savjetuje:

image
Shutterstock 

„Držite topla jela na ploči za kuhanje, na laganoj temperaturi. To ih čini dostupnima dulje, a i dalje sigurnima.“

„Ako nemate opremu za održavanje topline, poput sporog kuhala, stavite kuhanu hranu u hladnjak i iznosite samo male porcije odjednom.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 06:58