StoryEditorOCM
ZdravljeSMANJITE DOZU

Kardiolog upozorava koje vrste sira su dobre, a koje loše za zdravlje srca: ‘Ovaj je apsolutni negativni rekorder!‘

Piše Mozaik SD
24. rujna 2025. - 13:22

Sir je omiljena namirnica diljem svijeta, no ono što većina ljubitelja sira ne zna jest da vrsta i količina koju jedemo može značajno utjecati na zdravlje srca. Kardiolog dr. Tariqshah Syed upozorava da pogrešan odabir sira, osobito onih punomasnih i prerađenih, može povisiti razinu LDL kolesterola i povećati rizik od srčanih bolesti, piše klik.  Naravno, nije svaki sir isti i postoje i vrste koje se smatraju sigurnijima i čak poželjnima u uravnoteženoj prehrani.

image
Afp

- Konzumacija sira u umjerenim količinama obično ima mali utjecaj na LDL kolesterol, ali sirevi s visokim udjelom masnoće mogu ga znatno povisiti ako se jedu previše, rekao je dr. Syed za Parade.

Svježi sir, mozzarella...

Neke vrste sira stvarno bi trebalo izbjegavati u širokom luku poput mascarponea koji je apsolutni rekorder s čak 29 grama zasićenih masti i ukupno 44 grama masnoće po porciji.

Slijedi Cheddar koji u oko 56 grama sadrži 23 grama zasićenih masti i 364 mg natrija. Premda su jako ukusni, možemo reći da su isto toliko i štetni, a tu mislimo na parmezan i druge tvrde, punomasne sireve koji sadrže visok udio i masti i soli, što ih čini rizičnima za osobe koje već imaju problema s kolesterolom ili tlakom.

image

Mascarpone je čest sastojak mnogih kolača

/Shutterstock
image
/Shutterstock

Umjesto njih jedite mozzarellu – lagana opcija s manjim udjelom masti, Ricotta – pola šalice sadrži 10 grama zasićenih masti, znatno manje od punomasnih sireva, dok svježi sir – samo 3 grama zasićenih masti po istoj količini, čineći ga jednim od najzdravijih izbora, piše ovaj portal.

Žgaravica, pretilost, alergije...

Kao da potencijalni kardiovaskularni problemi nisu dovoljni, veće konzumacije asita mogu uzrokovati i niz drugih problema - visok udio masti u siru može opustiti donji ezofagealni sfinkter, mišić koji sprječava vraćanje želučane kiseline u jednjak, što dovodi do žgaravice. Neki sirevi sadrže puno soli, što može doprinijeti visokom krvnom tlaku i zadržavanju vode u tijelu.

image
Darko Tomas/cropix/

Sir je, shvatili ste,  kalorična namirnica, pa prekomjerna konzumacija može lako dovesti do debljanja i pretilosti, osobito ako se ne prati uravnotežena prehrana, a trebale bi pripaziti i osobe s intolerancijom na laktozu jer sir sadrži laktozu, mliječni šećer, koji može uzrokovati probleme s probavom, poput nadutosti, bolova u trbuhu i proljeva, kao i oni koji su alergični na mliječne bjelančevine.

image

Mozzarella je dobar izbor 

Matija Djanješić/cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 19:34