StoryEditorOCM
Zdravljepripazite

Lažni šećeri ušuljali se u prehranu, a znate li što rade organizmu? Veće količine jako su loše za crijeva i metabolizam

Piše B. K.
27. kolovoza 2025. - 23:15

Smanjujemo unos šećera iz zdravstvenih razloga, no prehrambena industrija pronašla je još jedan način da potrošačima uvali slatki obrok. Tiho zamjenjuje šećer u mnogim namirnicama sa sukralozom, stevijom, alulozom, eritrolom i širokim spektrom drugih umjetnih sladila i zamjena za šećer.

Zaslađivači s niskim kalorijama i oni potpuno bez kalorija već se desetljećima koriste u dijetalnim bezalkoholnim pićima. Ali sada ih prehrambene tvrtke dodaju u sve većem količine pakirane hrane, uključujući mnoge koje bi vas mogle iznenaditi. Kao što je primjerice kruh, jogurt, zobene pahuljice, muffini, konzervirane juhe, preljevi za salate, razni začini i grickalice.

Prehrambena industrija ističe kako zamjene za šećer pomažu ljudima u kontroli težine i smanjenju unosa dodanih šećera. Ali znanstvene studije sugeriraju da lažni šećeri također mogu imati prilično neočekivane učinke za crijeva i metaboličko zdravlje te čak potaknuti žudnju za hranom i inzulinsku rezistenciju, preteču dijabetesa tipa 2.

Konzumni šećer, ili saharoza, još uvijek je dominantni zaslađivač u opskrbi hranom, a konzumacija puno ultraprerađene hrane s dodatkom šećera povezuje se s kroničnim bolestima i pretilošću.

Mnoge zamjene za šećer poznate su kao zaslađivači visokog intenziteta jer su često stotinama puta slađe od konzumnog šećera. Neki su sintetski, poput sukraloze, aspartama i saharina, dok se drugi, poput aluloze, stevije i ekstrakta monaškog voća, nazivaju "prirodnim" jer su dobiveni iz biljaka.

image
Garo/Phanie Via Afp

Zamjene za šećer mogu se naći na popisu sastojaka na pakiranjima hrane, često s nazivima koje mnogi potrošači ne prepoznaju, poput adventama, neotama i kalijevog acesulfama. Hrana koja tvrdi da "bez umjetnih sladila" često se zaslađuje stevijom i drugim takozvanim "prirodnim" zamjenama za šećer.

Mnoštvo ovih zaslađivača pojavljuje se u žitaricama, sokovima i drugoj pakiranoj hrani koja se prodaje djeci - iako su skupine za javno zdravlje obeshrabrile njihovu upotrebu među djecom.

Sukraloza i acesulfam kalij redovito se koriste u grčkim jogurtima, tortiljama i drugoj hrani koja se poslužuje u školskim obrocima. Škole u nekim državama eksperimentirale su s posluživanjem čokoladnog mlijeka zaslađenog mješavinom šećera i ekstrakta monaškog voća.

Znanstvenici su mislili da su nenutritivni zaslađivači uglavnom inertni, da aktiviraju receptore za slatko na našim jezicima i prolaze kroz naše tijelo bez uzroka metaboličkih promjena. Ali ostaju pitanja o zdravstvenim učincima konzumiranja velikih količina ovih sastojaka.

image
B. Boissonnet/Bsip Via Afp

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ljude da ograniče unos zamjena za šećer zbog njihovog potencijala "neželjenih" dugoročnih učinaka, uključujući štetne učinke na zdravlje crijeva i metabolizam. Studija objavljena u Nature Medicine povezala je zamjenu za šećer eritritol s višim stopama srčanih i moždanih udara. Istraživači su otkrili da kada su ljudi konzumirali eritritol u količinama koje se obično nalaze u prerađenoj hrani, on je ostao u njihovim sustavima danima i imao je potencijal za poticanje krvnih ugrušaka.

Stručnjaci stoga sugeriraju da u konzumaciji umjetnih šećera budete umjereni jer su oni i dalje zdraviji od običnog šećera, ali ni s njima ne treba pretjerivati. Iako im je kalorična vrijednost mala, ako se unose u ogromnim količinama mogu izazvati vrlo neugodne promjene u funkcioniranju metabolizma.

image
Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 17:26