Smanjujemo unos šećera iz zdravstvenih razloga, no prehrambena industrija pronašla je još jedan način da potrošačima uvali slatki obrok. Tiho zamjenjuje šećer u mnogim namirnicama sa sukralozom, stevijom, alulozom, eritrolom i širokim spektrom drugih umjetnih sladila i zamjena za šećer.
Zaslađivači s niskim kalorijama i oni potpuno bez kalorija već se desetljećima koriste u dijetalnim bezalkoholnim pićima. Ali sada ih prehrambene tvrtke dodaju u sve većem količine pakirane hrane, uključujući mnoge koje bi vas mogle iznenaditi. Kao što je primjerice kruh, jogurt, zobene pahuljice, muffini, konzervirane juhe, preljevi za salate, razni začini i grickalice.
Prehrambena industrija ističe kako zamjene za šećer pomažu ljudima u kontroli težine i smanjenju unosa dodanih šećera. Ali znanstvene studije sugeriraju da lažni šećeri također mogu imati prilično neočekivane učinke za crijeva i metaboličko zdravlje te čak potaknuti žudnju za hranom i inzulinsku rezistenciju, preteču dijabetesa tipa 2.
Konzumni šećer, ili saharoza, još uvijek je dominantni zaslađivač u opskrbi hranom, a konzumacija puno ultraprerađene hrane s dodatkom šećera povezuje se s kroničnim bolestima i pretilošću.
Mnoge zamjene za šećer poznate su kao zaslađivači visokog intenziteta jer su često stotinama puta slađe od konzumnog šećera. Neki su sintetski, poput sukraloze, aspartama i saharina, dok se drugi, poput aluloze, stevije i ekstrakta monaškog voća, nazivaju "prirodnim" jer su dobiveni iz biljaka.
Zamjene za šećer mogu se naći na popisu sastojaka na pakiranjima hrane, često s nazivima koje mnogi potrošači ne prepoznaju, poput adventama, neotama i kalijevog acesulfama. Hrana koja tvrdi da "bez umjetnih sladila" često se zaslađuje stevijom i drugim takozvanim "prirodnim" zamjenama za šećer.
Mnoštvo ovih zaslađivača pojavljuje se u žitaricama, sokovima i drugoj pakiranoj hrani koja se prodaje djeci - iako su skupine za javno zdravlje obeshrabrile njihovu upotrebu među djecom.
Sukraloza i acesulfam kalij redovito se koriste u grčkim jogurtima, tortiljama i drugoj hrani koja se poslužuje u školskim obrocima. Škole u nekim državama eksperimentirale su s posluživanjem čokoladnog mlijeka zaslađenog mješavinom šećera i ekstrakta monaškog voća.
Znanstvenici su mislili da su nenutritivni zaslađivači uglavnom inertni, da aktiviraju receptore za slatko na našim jezicima i prolaze kroz naše tijelo bez uzroka metaboličkih promjena. Ali ostaju pitanja o zdravstvenim učincima konzumiranja velikih količina ovih sastojaka.
Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ljude da ograniče unos zamjena za šećer zbog njihovog potencijala "neželjenih" dugoročnih učinaka, uključujući štetne učinke na zdravlje crijeva i metabolizam. Studija objavljena u Nature Medicine povezala je zamjenu za šećer eritritol s višim stopama srčanih i moždanih udara. Istraživači su otkrili da kada su ljudi konzumirali eritritol u količinama koje se obično nalaze u prerađenoj hrani, on je ostao u njihovim sustavima danima i imao je potencijal za poticanje krvnih ugrušaka.
Stručnjaci stoga sugeriraju da u konzumaciji umjetnih šećera budete umjereni jer su oni i dalje zdraviji od običnog šećera, ali ni s njima ne treba pretjerivati. Iako im je kalorična vrijednost mala, ako se unose u ogromnim količinama mogu izazvati vrlo neugodne promjene u funkcioniranju metabolizma.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....