StoryEditorOCM
ZdravljeGRICKAJTE GA

Malo ljudi zna za njega; Ovaj korijen pomaže kod bolesti krvnih žila, alergija, artritisa, a dobar je i za dijabetičare

Piše Živim
11. lipnja 2025. - 22:20

Čičoka (Helianthus tuberosus L.), višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), ističe se ne samo svojom visokom stabljikom i žutim cvjetovima, već i nutritivnim sastavom koji je čini posebno vrijednom u prehrani. Za razliku od srodnog krumpira, njezini podzemni gomolji ne sadrže škrob, već inulin - složeni ugljikohidrat s nultim glikemijskim indeksom i prebiotičkim učinkom. Ova karakteristika čini je pogodnom za osobe s dijabetesom i sve češćim izborom u prehrani usmjerenoj na regulaciju glukoze i podršku zdravlju crijeva, piše Živim.

image

Spada u obitelj suncokreta

Chassenet/Bsip Via Afp

No, čičoka nije dobra samo za dijabetičare, preporučuje se svima kojim imaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. U neuglednom korijenu ove biljke krije se pravo bogatstvo. Uz to što pomaže kod bolesti krvi i krvnih žila, alergija, artritisa, reumatskih bolesti..., ima i snažno antibakterijsko i antioksidativno djelovanje.

Potječe iz Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja širom svijeta. Prvotno se uzgajala kao vrtna biljka. Čičoka ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost (79 kcal na 100 g), sadrži pretežno ugljikohidrate, nešto bjelančevina i zanemarivu količinu masnoća. Ima gotovo sve vitamine B-skupine te nešto vitamina C. Sadrži i minerale kao što su željezo, kalij, kalcij, fosfor i magnezij te za organizam nužne esencijalne aminokiseline.

image

Sadrži obilje vitamina i minerala te esencijalnih masnih kiselina

Chassenet/Bsip Via Afp

Može i sirova

Čičoka se obično sadi u rano proljeće, gomolji nalikuju đumbiru, boja varira od blijedo-smeđe, ružičaste pa do bijele. Može se jest i sirova, a ako se termički obrađuje, može se pirjati, kuhati, peći ili pržiti. Kuhana, pečena ili pirjana, čičoka je zamjena za krumpir, ali se brže skuha i slađa je od krumpira.

Salata od sirove čičoke

Sastojci:

200 g svježe čičoke

1 manja jabuka (po mogućnosti kiselkasta)

Sok od pola limuna

2 žlice maslinovog ulja

Sol i papar po ukusu

Svježi peršin ili kopar (sitno sjeckani)

malo naribanog đumbira (po želji)

image
Jean Fondacci, Helene Markezana/Foodcollection Via Afp

Priprema:

1. Čičoku dobro operite i po potrebi lagano ogulite (ako je kora deblja). Naribajte je na tanke trakice ili ploške.

2. Jabuku također naribajte ili narežite na tanke štapiće.

3. Odmah prelijte limunovim sokom da ne potamne i lagano promiješajte.

4. Dodajte maslinovo ulje, posolite, popaprite i po želji umiješajte začinsko bilje.

5. Po želji možete dodati i žlicu jogurta za blaži, kremastiji okus, ili malo naribanog đumbira za pikantnost.

Salatu poslužite svježu, kao predjelo ili lagani prilog. Čičoka sirova zadržava hrskavu teksturu i lagano orašast okus, a limun i jabuka joj daju svježinu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 20:03