Ljudi pretpostavljaju da je morska sol zdravija od kuhinjske soli, ali one zapravo imaju istu osnovnu nutritivnu vrijednost. Ključne razlike između morske soli i kuhinjske soli su izvor soli te metode ekstrakcije i obrade. Prekomjerna konzumacija bilo kojeg od njih može dovesti do visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti.
Kako se proizvode morska sol i kuhinjska sol?
Kao što i samo ime govori, morska sol se proizvodi isparavanjem morske vode. Sol koja ostane isparavanjem se ne obrađuje ili se obrađuje vrlo malo, pa zadržava tragove minerala poput kalcija, kalija i magnezija . Kristali su veći nego u kuhinjskoj soli i dodaju hrskavost kada se posipaju po hrani, piše WebMD.
Nasuprot tome, kuhinjska sol se vadi iz naslaga soli. Kuhinjska sol se obrađuje kako bi bila čišća i finija, čime se uklanjaju svi prirodni minerali koje može sadržavati. Kuhinjska sol se zatim obogaćuje aditivima kako bi se spriječilo njezino zgrudnjavanje. Jedan važan aditiv u kuhinjskoj soli je mineral jod, koji pomaže u stvaranju hormona štitnjače i tako doprinosi zdravlju štitnjače.
Nutritivna vrijednost
Natrij je mineral koji je vašem tijelu potreban za održavanje normalne funkcije mišića i živaca te za ravnotežu tjelesnih tekućina. Natrij se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući sol, koja se sastoji od natrijevog klorida.
I kuhinjska sol i morska sol sadrže oko 40 posto natrija po težini. Neke vrste morske soli imaju veće kristale od kuhinjske soli, pa obično ima manje natrija u žlici morske soli u usporedbi sa žlicom kuhinjske soli zbog različitih veličina kristala. Na primjer, žličica kuhinjske soli sadrži oko 2360 mg natrija u usporedbi s 2000 mg u žličici morske soli.
Iako je 1500 mg natrija dnevno dovoljno za odrasle, većina ljudi unosi puno više od te količine: prosječni Amerikanac konzumira više od 3400 mg natrija svaki dan. Prehrana bogata natrijem može povisiti krvni tlak, što dovodi do većeg rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.
Zdravstvene prednosti kuhinjske soli i morske soli
Kuhinjska sol obogaćena je jodom, elementom potrebnim za stvaranje hormona štitnjače. Vaše tijelo ne može samo proizvoditi jod, pa ga morate unositi prehranom. Ako ne unosite dovoljno joda, vaše tijelo neće proizvoditi dovoljno hormona štitnjače i vaša štitnjača se može povećati, što dovodi do stanja koje se naziva gušavost. Kuhinjska sol stoga pomaže u sprječavanju gušavosti.
Prednosti morske soli uključuju smirivanje iritacije kože i izbijanja simptoma kod osoba s ekcemom kada se koristi kao dio tople kupke. Morske soli s visokim udjelom magnezija također mogu pomoći u povećanju hidratacije i smanjenju hrapavosti kože kod osoba sa suhom kožom, kako prenosi WebMD.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....