StoryEditorOCM
Zdravljezasićene masti

Mislite da je zdravo? Stručnjakinja s Harvarda poručuje: Ovo ulje je ‘najgore koje možete unijeti u sebe, čisti otrov‘

Piše mozaik sd
29. srpnja 2025. - 10:02

Prilikom pripravljanja hrane na visokim temperaturama, ulje u pećnici može doseći temperaturu 120-160 stupnjeva Celzija, a u tavi i do 250 stupnjeva Celzija. Za kuhanje i pečenje ne bi se trebalo koristiti ulja od kikirikija, oraha, badema, suncokreta, sjemenki grožđa, konoplje, lanenog i bučinog ulja. Za prženje hrane preporučuju se životinjske masti: svinjska, mast od mangulice, kao i guščja mast jer je izvrsna za pripremu svih vrsta jela i pečenje, prenosi Žena.

Ulja koja bi se trebala koristiti kao preljev za salatu su suncokretovo, maslinovo, kukuruzno, ulje repice i laneno ulje. Ako se ova ulja zagrijavaju, oslobađaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida, koji uzrokuju upalne procese i štetno utječu na zdravlje. Suncokretovo ulje sadrži puno omega-3 masnih kiselina, ali zagrijavanjem na visokim temperaturama može uzrokovati kronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promjena, autoimunih procesa i endokrinih bolesti. Ulje dobiveno iz lanenih sjemenki bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E, ali se razgrađuje na visokim temperaturama, zbog čega ga je dobro koristiti samo hladno.

Stručnjaci se slažu oko jednog ulja

Za one koji ga smatraju zdravim, kokosovo ulje je čarobno rješenje za sve, od loše kose do pretilosti i hemoroida. Istovremeno, mnogi ljudi osporavaju navodne moći kokosovog ulja, pa čak i idu u drugu krajnost - tvrde da je otrovno. Jedna od njih je dr. Karin Mitchells, epidemiologinja i profesorica na Sveučilištu Harvard.

U predavanju pod nazivom "Kokosovo ulje i druge prehrambene pogreške" na Sveučilištu u Freiburgu, Mitchells je rekla da je ovo ulje "najgora stvar koju možete unijeti u sebe" i da je "čisti otrov".

image

ILUSTRACIJA

Sierpniowka, Yay Media As/alamy/profimedia/Sierpniowka, Yay Media As/alamy/profimedia

Mitchell temelji svoje upozorenje na visokom postotku zasićenih masti u kokosovom ulju, za koje se zna da povećavaju razinu takozvanog LDL kolesterola, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kokosovo ulje sadrži više od 80 posto zasićenih masti, što je dvostruko više nego u masti i 60 posto više nego što se može naći u govedini.

Prošle godine, Američko udruženje za srce objavilo je istraživanje koje pokazuje da tri četvrtine američke javnosti smatra kokosovo ulje zdravim, ali se slaže samo 37 posto nutricionista. Autori su razliku objasnili marketingom kokosovog ulja u popularnom tisku. Čak i u zaključku istraživanja postoji preporuka da se kokosovo ulje ne koristi.

Druge organizacije izdale su slična upozorenja.

"Kokosovo ulje može se uključiti u prehranu, ali budući da je bogato zasićenim mastima, treba ga koristiti u malim količinama i kao dio zdrave uravnotežene prehrane. Do danas ne postoje snažni znanstveni dokazi koji bi podržali zdravstvene prednosti konzumiranja kokosovog ulja", preporučuje Britanska agencija za prehranu.

"Kokosovo ulje sadrži oko 86 posto zasićenih masti, oko trećinu više zasićenih masti od maslaca", rekla je Victoria Taylor, dijetetičarka u Britanskoj zakladi za srce.

"Postoje nagađanja da bi neke od zasićenih masti prisutnih u kokosovom ulju mogle biti bolje za nas od drugih zasićenih masti, ali do sada nema dovoljno visokokvalitetnih istraživanja koja bi nam dala definitivan odgovor."

image

ILUSTRACIJA

Magone/alamy/profimedia/Magone/alamy/profimedia

Kako kuhati i čuvati ulje

Da bi ulje sačuvalo svoja korisna svojstva, potrebno je slijediti ova pravila:

- prilikom prženja hrane nikada ne zagrijavajte ulje toliko da se dimi;

- smanjite ukupno vrijeme prženja ili kuhanja;

- nikada ne koristite isto ulje ponovno;

- ne ostavljajte bocu ulja na suncu; ulje uvijek čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, dobro zatvoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 20:15