Kronični zatvor čest je problem koji se povećava s godinama. Američki znanstvenici u novoj studiji usporedili su pet različitih načina prehrane i njihov utjecaj na rizik od razvoja kroničnog zatvora. Ukupno je tijekom nekoliko godina promatrano više od 96.000 sredovječnih i starijih odraslih osoba. Rezultat: ljudi koji su jeli mediteransku ili biljnu prehranu rjeđe su patili od zatvora.
"Kronični zatvor pogađa milijune ljudi i može značajno utjecati na kvalitetu života pacijenata", objašnjava glavni autor studije Kyle Staller s Odjela za gastroenterologiju u Općoj bolnici Massachusetts. "Naša otkrića sugeriraju da određena zdrava prehrana može pružiti koristi našim crijevima kako starimo, izvan poznatih kardiovaskularnih prednosti."
Utvrđeno je da je pozitivan učinak biljne ili mediteranske prehrane neovisan o količini konzumiranih vlakana. "Uvijek smo pretpostavljali da su dobrobiti zdrave prehrane posljedica vlakana. Međutim, naše su analize pokazale da su dobrobiti ove zdrave prehrane za zatvor neovisne o unosu vlakana", kaže Staller.
Osim mediteranske i biljne prehrane, ispitana je i niskougljikohidratna, zapadna i proupalna prehrana. Prema studiji, ljudi koji su jeli zapadnjačku ili proupalnu prehranu imali su veći rizik od kroničnog zatvora. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata nije pokazala značajan utjecaj.
Staller zaključuje: "Naši rezultati sugeriraju da prehrana bogata povrćem, orašastim plodovima i zdravim mastima može pomoći u sprječavanju kroničnog zatvora kod sredovječnih i starijih osoba."
Analiza se temelji na podacima iz Studije o zdravlju medicinskih sestara, Studije o zdravlju medicinskih sestara II i Studije praćenja zdravstvenih radnika – tri renomirane dugoročne američke studije. Zatvor je definiran kao simptomatologija koja traje najmanje dvanaest tjedana godišnje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....