Iako je jedno od najpopularnijih voća na svijetu, sočno meso naranče uvijek će biti pojedeno dok koru najčešće bacamo, evo zašto je to možda velika greška. Naime, narančina kora sadrži bioaktivan spoj nazvan feruloilputrescin (FP) koji, vjeruje se, puno može pridonijeti zdravlju srca, piše Živim.
Što kažu istraživanja?
Istraživanja su se provodila na Sveučilištu u Floridi i Ministarstvu poljoprivrede SAD-a gdje su miševi služili kao pokusni kunići. Miševe se hranilo ekstraktom narančine kore, koji je nutritivno bogat i pun FP-a, te se kroz šest tjedana vidjelo smanjenje u krvnim biomarkerima (karakteristični biološki indikatori koji se koriste za identifikaciju fizičkih oštećenja ili poremećaja fizioloških procesa kod ljudi i životinja) koji su povezani s inflamacijom i ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....