StoryEditorOCM
Zdravljea najukusniji je

Odrezak treba biti blago krvav, ali je li to zaista krv što curi iz njega? Crvena tekućina potpuno je zbunila gurmane

Piše MOZAIK SD
25. siječnja 2024. - 20:09

Oni koji ne vole slabo pečeni odrezak često kažu da je to zato što ne uživaju u tome što im meso ostane "krvavo", ali ispada da crvena tekućina uopće nije krv.

Mnogi će reći da je slabo pečeni odrezak najukusniji način uživanja u mesu, ali drugi će reći da ne podnose kada je u sredini ružičast jer im se ne sviđa “krv” koja curi iz odreska kada ga zarežu. Ali, znate li što je zapravo tekućina za koju ste dosad mislili da se radi o krvi?

Upravo pečen

To je nešto što se zove mioglobin, a to je protein koji dostavlja kisik mišićima životinja. Protein pocrveni tek kad se meso reže ili izloži zraku, a zagrijavanjem protein može poprimiti tamniju boju. To znači da je odrezak koji jedete i koji izgleda “krvavo” zapravo upravo pečen na nižoj temperaturi, što crvenu boju mi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 10:05