Oni koji ne vole slabo pečeni odrezak često kažu da je to zato što ne uživaju u tome što im meso ostane "krvavo", ali ispada da crvena tekućina uopće nije krv.
Mnogi će reći da je slabo pečeni odrezak najukusniji način uživanja u mesu, ali drugi će reći da ne podnose kada je u sredini ružičast jer im se ne sviđa “krv” koja curi iz odreska kada ga zarežu. Ali, znate li što je zapravo tekućina za koju ste dosad mislili da se radi o krvi?
Upravo pečen
To je nešto što se zove mioglobin, a to je protein koji dostavlja kisik mišićima životinja. Protein pocrveni tek kad se meso reže ili izloži zraku, a zagrijavanjem protein može poprimiti tamniju boju. To znači da je odrezak koji jedete i koji izgleda “krvavo” zapravo upravo pečen na nižoj temperaturi, što crvenu boju mi...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....