StoryEditorOCM
Zdravljeeliksir

Omiljeno voće razara otrove u jetri i može produljiti život; i znanstvenici iznenađeni otkrićem: ‘Ovo je čudo‘

Piše MOZAIK SD
30. studenog 2025. - 13:47

Niz istraživanja potvrđuje da je prehrana izrazito povezana sa zdravljem. Nova znanstvena studija donosi ohrabrujuće vijesti za sve ljubitelje voća: konzumacija grožđa može značajno smanjiti rizik od nealkoholne masne bolesti jetre i produžiti životni vijek.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Foods otkriva da prehrana obogaćena grožđem ima brojne pozitivne učinke na zdravlje, osobito kod onih koji se hrane po načelima tzv. zapadnjačke visokomasne dijete.

image
Fotograv Di Antonio Gravante/sci/Science Photo Library Via Afp

Nealkoholna masna bolest jetre jedan je od najbrže rastućih zdravstvenih problema u svijetu, često povezan s pretilošću i lošim prehrambenim navikama. Prema procjenama, od nje pati oko 25 posto svjetske populacije, a neliječena može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput ciroze i zatajenja jetre.

Manje masnih naslaga

U sklopu eksperimenta znanstvenici su laboratorijskim miševima davali prehranu bogatu zasićenim mastima, rafiniranim ugljikohidratima i solju, dok su neki od njih uz to konzumirali i prah grožđa. Rezultati su pokazali da su miševi koji su dobivali grožđe razvili znatno manje masnih naslaga u jetri, te su im geni odgovorni za razgradnju masti bili aktivniji.

Osim toga, uočen je porast antioksidativnih enzima, što znači bolju zaštitu stanica od oksidativnog stresa i upala. Studija tako potvrđuje da grožđe ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Još jedno iznenađujuće otkriće studije bilo je da su miševi koji su redovito konzumirali grožđe živjeli prosječno pet godina duže (u ekvivalentu ljudskog životnog vijeka) od onih koji nisu. Znanstvenici to pripisuju boljoj regulaciji metaboličkih procesa i povećanoj osjetljivosti na inzulin.

image
Biz Jones/Connect Images Via Afp

“Ovi rezultati potvrđuju važnost voća, posebice grožđa, u zdravoj prehrani te njihovu ulogu u prevenciji kroničnih bolesti i produljenju života,” izjavio je voditelj istraživanja.

Temelji budućih istraživanja

Iako su rezultati dobiveni na životinjskom modelu, stručnjaci smatraju da je ovo snažan temelj za buduća klinička istraživanja na ljudima.

Nutricionisti također podsjećaju na to da je redovita konzumacija voća i povrća temelj zdravog načina života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 14:27