Njihov miris i okus osobito nas privlače u hladnim jesenskim danima. Pečeni, kuhani ili kao slastica sa šlagom, za plodovima kestena bismo zbog nutritivnih svojstva mogli posegnuti i češće. Ovo jestivo voće, osim što podsjeća na toplinu, pruža niz zdravstvenih dobrobiti. Obiluje vlaknima, vitaminom B6, tiaminom, bakrom, manganom i kalijem, a u odnosu na ostale orašaste plodove kesteni su škrobni i jedini izvor vitamina C.
Kesteni su izuzetno bogati antioksidansima uključujući spomenuti vitamin C. Osim toga, sadrže i druge spojeve - lutein i zeaksantin te druge biljne spojeve uključujući polifenole, galnu kiselinu i tanine. Njihova je uloga zaštita stanica od oštećenja uzrokovanih zbog slobodnih radikala i tako mogu pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti, piše Živim...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....