Često se tvrdi da su ljuta papričica, kurkuma i drugi začini dobri za zdravlje ili da čak mogu "ojačati naš imunološki sustav".
Ali, mogu li začini zaista donijeti zdravstvenu korist našoj hrani ili nam pomoći da izbjegnemo neku bolest? U nastavku donosimo BBC-jev tekst u kojem se pokušava odgovoriti na to pitanje.
Začini su tisućama godina sastavni dio naše prehrane – savršeno je normalno popapriti krumpir, pijuckati čaj od đumbira ili dodavati ljute papričice u obroke. No, u novije vrijeme neki začini neslužbeno su promaknuti iz svakodnevnih kulinarskih sastojaka u superhranu koja liječi sve.
Hillary Clinton navodno je jela jednu ljutu papričicu dnevno tijekom predizborne kampanje 2016. u pokušaju da izbjegne bolest.
Kurkuma, koja se u Aziji koristi milenijima, uspjela je završiti u kavanama širom svijeta u obliku "zlatnog lattea", a tijekom pandemije pojavile su se viralne poruke koje tvrde da može "pojačati imunološki sustav" i zaštititi od obolijevanja. U međuvremenu, kajenska paprika još se nije "oporavila" od Beyoncina nepromišljenog detoksa iz 2013., koji je preporučivao pijenje napitka od kajenske paprike, javorova sirupa, limuna i vode za mršavljenje.
Ali, donose li začini doista zdravstvene koristi našoj hrani ili nam pomažu u izbjegavanju bolesti? I mogu li nam neki od njih zapravo naškoditi?
Zdravstvene koristi ljutih papričica: Oprečni rezultati
Jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih začina je ljuta papričica. Mnoge studije proučavale su njihove potencijalne učinke na naše zdravlje, ali su pronašle jednako štetne koliko i korisne rezultate.
Kapsaicin je glavni aktivni sastojak u ljutim papričicama. Kada jedemo ljuto, molekule kapsaicina stupaju u interakciju s receptorima temperature u našem tijelu, šaljući signale u mozak, koji stvaraju osjećaj topline.
Neke studije ukazuju na to da bi kapsaicin mogao pomoći da živimo duže.
Jedna talijanska studija iz 2019. pokazala je da ljudi koji jedu hranu začinjenu ljutim papričicama četiri puta tjedno imaju niži rizik od smrti u usporedbi s onima koji nikada ne jedu ljute papričice.
Istraživanje iz Kine (2015.) na gotovo 500.000 odraslih Kineza otkrilo je da je konzumacija ljutih papričica povezana s nižim rizikom od smrti. Oni koji su jeli začinjenu hranu gotovo svaki dan imali su 14 posto manji rizik od smrti u odnosu na one koji su je jeli manje od jednom tjedno.
"Glavni nalaz bio je da je veći unos začinjene hrane povezan s nižim rizikom od smrtnosti, osobito smrti od raka, srčanih i respiratornih bolesti," kaže istraživač Lu Qi, profesor nutricionizma na Harvardu.
Akumulacija učinka i dvostruki rizik za pamćenje
Međutim, važno je napomenuti da je kineska studija pratila svakog sudionika u prosječnom razdoblju od sedam godina. Čak i ako ljute papričice imaju zaštitni učinak, taj se efekt najvjerojatnije akumulira tijekom duljeg vremenskog razdoblja, a ne u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci.
Istraživanja su također pokazala da kapsaicin može povećati količinu energije koju sagorijevamo i smanjiti naš apetit. No, nisu svi nalazi pozitivni.
Zumin Shi, docentica na Sveučilištu u Kataru, proučavajući učinke ljute papričice na kognitivnu funkciju otkrila je da su ljudi koji su jeli više ljutih papričica imali slabiju kognitivnu funkciju.
Ovaj je učinak bio najizraženiji kod pamćenja: unos ljutih papričica iznad 50 grama dnevno bio je povezan s gotovo dvostrukim rizikom od samoprijavljenog lošeg pamćenja.
Što je s kurkumom?
Još jedan popularan začin koji se smatra korisnim za ljudsko zdravlje je kurkuma. To se naveliko pripisuje kurkuminu, molekuli koja se koristi kao alternativni lijek za liječenje upala, stresa i mnogih drugih stanja.
Međutim, uvjerljivih dokaza da je kurkuma dobra za zdravlje – nema.
Brojne studije pokazale su da kurkumin ima antikancerogene učinke u laboratoriju. Ali laboratorijsko okruženje umnogome se razlikuje od ljudskog tijela. Istraživači kažu da je biodostupnost kurkumina preniska da bi normalne porcije imale bilo kakve zdravstvene prednosti.
Kertin Nelson, bivša istraživačica s Instituta za terapeutiku i razvoj na Sveučilištu u Minnesoti, proučavala je kurkumin i zaključila da je on "užasna" ljekovita molekula jer nije bila - dostupna. To znači da ga tijelo ne može iskoristiti nakon što ga probavi.
"Tanko crijevo ga ne apsorbira lako, a njegova se struktura može modificirati kada se spoji s proteinima u tankom i debelom crijevu. Kao posljedica toga, nema neke konkretne koristi", objašnjava Nelson.
Ključ je u mediteranskoj prehrani
Ljute papričice i kurkuma naširoko su proučavane, ali većina ispitivanja samo je uspoređivala podatke o konzumaciji i različite zdravstvene ishode, što ne razdvaja uzrok od posljedice.
Teško je razdvojiti korelaciju od kauzalnosti. Na primjer, spomenuta talijanska studija iz 2019., koja je otkrila manji rizik od smrti povezan s ljutim papričicama, bila je opservacijska. Nemoguće je znati jesu li ljudi živjeli duže zbog ljutih papričica, jesu li već zdravi ljudi imali običaj jesti više ljutih papričica ili je posrijedi bilo nešto treće.
Jedan trag leži u tome da se ljute papričice jedu u mediteranskim kulturama, kaže autorica studije Marialaura Bonaccio:
"Ljuta papričica uobičajena je u mediteranskim zemljama. Uglavnom se jede s tjesteninom i mahunarkama ili povrćem."
To je samo jedan primjer kako bi začini mogli biti indirektno korisni – jedu se zajedno s mahunarkama i povrćem. Mnogi istraživači vjeruju da zdravstvene koristi od začina zapravo potječu od onoga s čime ih jedemo.
- Zamjena za sol: Postoji sklonost korištenja začina kao zamjene za sol, što smanjuje unos natrija, što je zdravstvena korist sama po sebi.
- Konzerviranje: Začini se koriste za konzerviranje mesa, čime se hrana čini manje štetnom, a ne zbog izravnog blagotvornog učinka na nas.
Iako nam zlatni latte neće naškoditi, možda bi nam bilo bolje da povrće obogatimo s malo začina. Ali svakako se ne bismo trebali oslanjati na začine kao način za izbjegavanje – ili liječenje – bilo kakvih bolesti, piše BBC.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....