StoryEditorOCM
Zdravljedobro pročitajte

Ovo su namirnice zbog kojih nastaju neugodni tjelesni mirisi, neke možete bez problema ograničiti

Piše MOZAIK SD
16. srpnja 2025. - 06:54

Određene namirnice mogu utjecati na nastanak neugodnog tjelesnog mirisa, ali možete riješiti ovaj problem jednostavnim promjenama u prehrani.

Dijetetičarka Erin Palinski-Wade objasnila je za Fox News Digital da na formiranje neugodnog tjelesnog mirisa utječu bakterije na koži i način na koji one procesuiraju znoj.

Riba i morski plodovi

Riba se nalazi među namirnicama koje najčešće uzrokuju neugodan miris tijela. U rijetkim slučajevima, organizam pretvara nusproizvod morskih plodova nazvan kolin u spoj s mirisom ribe - trimetilamin, objašnjava Cleveland Clinic. Ovaj spoj putuje kroz tijelo i oslobađa se putem daha i kože. Ljudi s ovim stanjem, poznatim kao trimetilaminurija, mogu mirisati na ribu čak i nakon konzumacije druge hrane, uključujući grah, brokulu, karfiol, kikiriki i sojine proizvode.

Povrće iz obitelji kupusnjača

Premda se povrće smatra jednim od najzdravijih izbora u prehrani, kod nekih osoba može izazvati neugodan miris. Povrće iz obitelji kupusnjača (brokula, kupus, karfiol i prokulica) oslobađa sumporne spojeve, a miris se zatim pojačava znojenjem, disanjem i nadutošću.

Začinjena hrana

Palinski-Wade je istaknula da začinjena hrana pojačava tjelesni miris zbog spojeva koji sadrže sumpor i specifičnih metabolita. Kad se oslobode, spajaju se s bakterijama na koži. Stoga biste trebali ograničiti korištenje začina poput curryja i kumina.

Crveno meso

Dijetetičarka je također spomenula da konzumiranje većih količina crvenog mesa može biti problematično. Putem znojenja otpuštaju se proteini bez mirisa, ali nakon što se pomiješaju s bakterijama na koži, nastaje neugodan miris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 14:38