Određene namirnice mogu utjecati na nastanak neugodnog tjelesnog mirisa, ali možete riješiti ovaj problem jednostavnim promjenama u prehrani.
Dijetetičarka Erin Palinski-Wade objasnila je za Fox News Digital da na formiranje neugodnog tjelesnog mirisa utječu bakterije na koži i način na koji one procesuiraju znoj.
Riba i morski plodovi
Riba se nalazi među namirnicama koje najčešće uzrokuju neugodan miris tijela. U rijetkim slučajevima, organizam pretvara nusproizvod morskih plodova nazvan kolin u spoj s mirisom ribe - trimetilamin, objašnjava Cleveland Clinic. Ovaj spoj putuje kroz tijelo i oslobađa se putem daha i kože. Ljudi s ovim stanjem, poznatim kao trimetilaminurija, mogu mirisati na ribu čak i nakon konzumacije druge hrane, uključujući grah, brokulu, karfiol, kikiriki i sojine proizvode.
Povrće iz obitelji kupusnjača
Premda se povrće smatra jednim od najzdravijih izbora u prehrani, kod nekih osoba može izazvati neugodan miris. Povrće iz obitelji kupusnjača (brokula, kupus, karfiol i prokulica) oslobađa sumporne spojeve, a miris se zatim pojačava znojenjem, disanjem i nadutošću.
Začinjena hrana
Palinski-Wade je istaknula da začinjena hrana pojačava tjelesni miris zbog spojeva koji sadrže sumpor i specifičnih metabolita. Kad se oslobode, spajaju se s bakterijama na koži. Stoga biste trebali ograničiti korištenje začina poput curryja i kumina.
Crveno meso
Dijetetičarka je također spomenula da konzumiranje većih količina crvenog mesa može biti problematično. Putem znojenja otpuštaju se proteini bez mirisa, ali nakon što se pomiješaju s bakterijama na koži, nastaje neugodan miris.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....