Srpska pjevačica Branka Sovrlić završila je u bolnici zbog jednog zdravog obroka koji nije pripremila na pravi način. Naime, nakon što je konzumirala chia sjemenke, Branka Sovrlić je osjetila bolove u trbuhu zbog čega je odmah otišla u bolnicu.
„Iako imam restoran, vrlo često kuham kod kuće“, započela je Branka te opisala situaciju u kojoj se nedavno našla:
„Savjetujem svima da jedu ono što su nam i bake spremale i jele, a ne da izmišljamo toplu vodu. Nedavno sam završila u bolnici zbog chia sjemenki. Svi su znali da sam u bolnici, ali nisu znali razlog. Jela sam ih tako, a nisam ih prethodno potopila pa su mi se zalijepile za crijeva. Ne preporučujem nikome da to jede, ni slučajno“, prenosi Kurir.
Chia sjemenke moraju biti natopljene
Inače, chia sjemenke imaju sposobnost upijanja tekućine do 10-12 puta svoje težine, što stvara gelastu strukturu. Ako se jedu suhe i u većoj količini, a osoba pije malo tekućine, sjemenke mogu nabubriti u želucu ili crijevima. To rijetko može izazvati nelagodu, nadutost ili, u ekstremnim slučajevima, prolazno opstrukciju crijeva.
Najčešće se problem javlja kod ljudi s osjetljivim probavnim sustavom ili kod većih količina sjemenki koje nisu prethodno natopljene u vodi, jogurtu ili drugoj tekućini. U praksi, većina ljudi jede chia sjemenke natopljene ili pomiješane u jogurt, smoothie ili puding, što potpuno uklanja rizik.
Mogu ometati apsorpciju mikronutrijenata
"Jedna nuspojava redovite konzumacije chia sjemenki koja se premalo spominje je njihov mogući utjecaj na apsorpciju mikronutrijenata“, kaže Megan Byrd, nutricionistica, prenosi Eatingwell. Iako visok sadržaj topljivih vlakana u chia sjemenkama smanjuje apsorpciju masti i glukoze (šećera), može i smanjiti apsorpciju ključnih minerala poput cinka, kalcija i željeza. Ako imate manjak bilo kojeg od ovih nutrijenata, Byrd preporučuje savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom prije uključivanja chia sjemenki u prehranu.
Mogu izazvati probavne smetnje
Chia sjemenke pomažu kod zatvora jer njihova topljiva vlakna povećavaju volumen stolice i olakšavaju njen prolazak. Međutim, ako se unesu prebrzo ili bez dovoljno tekućine, mogu izazvati ili pogoršati probavne probleme. „Prebrzo dodavanje chia sjemenki bez dovoljne količine vode može izazvati nadutost, plinove, zatvor ili proljev“, kaže Katrina Cox, nutricionistica specijalizirana za sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Postupno uključivanje chia sjemenki i drugih namirnica bogatih vlaknima, uz dovoljno tekućine, pomaže spriječiti probavne smetnje.
Mogu predstavljati opasnost od gušenja
Jedenje suhih chia sjemenki može biti rizično zbog njihove sposobnosti da upiju tekućinu i povećaju volumen do 27 puta svoje težine. Preporučuje se izbjegavati velike količine suhih sjemenki, no pomiješane s vodom mogu biti korisne za osobe s poteškoćama u gutanju (disfagija) – uz prethodni savjet liječnika, prenosi Eatingwell.
Mogu povećati rizik od bubrežnih kamenaca
Chia sjemenke su bogate hranjivim tvarima, ali ako ste skloni bubrežnim kamenacima, posebno oksalatnim, možda nisu idealan izbor. Sadrže visoku količinu oksalata, spojeva prisutnih u mnogim biljnim namirnicama. Jedna strategija je kombiniranje chia sjemenki s hranom bogatom kalcijem – kalcij veže oksalate u želucu i sprječava njihovu apsorpciju i transport do bubrega. Ako često imate bubrežne kamence, konzultirajte se s liječnikom o sigurnoj konzumaciji chia sjemenki.
Mogu djelovati na lijekove
Prekomjerna konzumacija chia sjemenki može utjecati na djelovanje lijekova, čineći ih jačima ili slabijima. Određeni spojevi u chia sjemenkama snižavaju krvni tlak i imaju antitrombocitna svojstva koja sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Iako su ova svojstva korisna za mnoge, mogu interferirati s lijekovima koji imaju slične učinke.
Također, budući da topljiva vlakna usporavaju probavu i smanjuju apsorpciju ugljikohidrata, mogu izazvati nizak šećer u krvi kada se uzimaju zajedno s određenim lijekovima za dijabetes. Prije konzumacije chia sjemenki, savjetujte se s liječnikom ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi (poput warfarina) ili za regulaciju šećera u krvi i krvnog tlaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....