StoryEditorOCM
ZdravljeMALEN, A MOĆAN

Plod prepun vitamina i antioksidansa, a većinom ga doživljavamo tek kao ukras u salati ili na torti. Kakav gubitak!

Piše Mozaik SD
29. rujna 2025. - 16:23

Kivi je prepun vitamina, vlakana i antioksidanasa koji čuvaju imunitet, srce, probavu i kožu. Uz to je niskokaloričan, lako dostupan i svestran u kuhinji, a uključivanje ovog ploda u svakodnevnu prehranu znači i unos velike doze svježine, te hranjivih tvari u svakom obroku.

Riječ je o voćki neupadljivog izgleda i slatko-kiselog okusa. Zelena nutrina kivija puna je hranljivih sastojaka, iako ga mnogi doživljavaju tek kao ukras u voćnim salatama ili dekoraciju na tortama i kolačima. Redovno uživanje u kiviju može donijeti puno benefita organizmu kao prirodan štit imunosustavu.

Kivi je među najbogatijim izvorima vitamina C - samo jedan plod osigurava nam više od polovice dnevnih potreba, a taj vitamin pomaže tijelu da se obrani od infekcija te podržava rad stanica koje prve reagiraju kad patogeni uđu u organizam. Redovita konzumacija kivija može, dakle, značajno doprinijeti  općem boljitku.

Osim vitamina C, kivi sadrži i kalij, mineral poznat po tome što pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Studije pokazuju da unošenje samo dva kivija dnevno može doprinijeti sniženju gornjih vrijednosti tlaka i suzbiti hipertenziju.

image

Kivi je sastavni dio i čuvenog kolača Ledeni vjetar

Josko Supic/Cropix

Ovaj sočni plod je, nadalje, dobar izvor vlakana, pa pomaže pravilnom radu crijeva i može spriječiti osjećaj nadutosti i zatvora. Posebnost kivija je enzim aktinidin, koji olakšava razgradnju proteina i čini probavu lakšom.

Ti je i kolagen, ključan za elastičnost i mladalački izgled kože, a ovisan je o dostatnom unosu vitamina C. Upravo zato kivi može doprinijeti, posredno, i ljepšem tenu te prevenciji stvaranja bora. Tu su i drugi antioksidansi.

image

Moćna voćka!

/Shutterstock

Jedan prosječan plod kivija ima oko 50 kalorija, dva grama vlakana, gram proteina i obilje vitamina i minerala. Posebno se izdvaja vitamin C, ali tu su i vitamin K i kalij. Zlatni kivi, koji je nešto slađi, sadrži još više kalija od klasične zelene sorte, doosi Plant Based.

Iako većina ljudi može bez problema da uživa u kiviju, postoje osobe koje mogu razviti alergijsku reakciju. Posebno oni koji su osetljivi na lateks često reaguju i na kivi, kao i na banane ili avokado.

Kako ga uvrstiti u ishranu

Kivi se savršeno uklapa i u slatke i u slane kombinacije. Može biti deo smutija, doručka sa žitaricama, voćnog tarta ili osvežavajuće salse uz glavno jelo. Njegov ukus daje poseban šmek gotovo svakom obroku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:21