Kivi je prepun vitamina, vlakana i antioksidanasa koji čuvaju imunitet, srce, probavu i kožu. Uz to je niskokaloričan, lako dostupan i svestran u kuhinji, a uključivanje ovog ploda u svakodnevnu prehranu znači i unos velike doze svježine, te hranjivih tvari u svakom obroku.
Riječ je o voćki neupadljivog izgleda i slatko-kiselog okusa. Zelena nutrina kivija puna je hranljivih sastojaka, iako ga mnogi doživljavaju tek kao ukras u voćnim salatama ili dekoraciju na tortama i kolačima. Redovno uživanje u kiviju može donijeti puno benefita organizmu kao prirodan štit imunosustavu.
Kivi je među najbogatijim izvorima vitamina C - samo jedan plod osigurava nam više od polovice dnevnih potreba, a taj vitamin pomaže tijelu da se obrani od infekcija te podržava rad stanica koje prve reagiraju kad patogeni uđu u organizam. Redovita konzumacija kivija može, dakle, značajno doprinijeti općem boljitku.
Osim vitamina C, kivi sadrži i kalij, mineral poznat po tome što pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Studije pokazuju da unošenje samo dva kivija dnevno može doprinijeti sniženju gornjih vrijednosti tlaka i suzbiti hipertenziju.
Ovaj sočni plod je, nadalje, dobar izvor vlakana, pa pomaže pravilnom radu crijeva i može spriječiti osjećaj nadutosti i zatvora. Posebnost kivija je enzim aktinidin, koji olakšava razgradnju proteina i čini probavu lakšom.
Ti je i kolagen, ključan za elastičnost i mladalački izgled kože, a ovisan je o dostatnom unosu vitamina C. Upravo zato kivi može doprinijeti, posredno, i ljepšem tenu te prevenciji stvaranja bora. Tu su i drugi antioksidansi.
Jedan prosječan plod kivija ima oko 50 kalorija, dva grama vlakana, gram proteina i obilje vitamina i minerala. Posebno se izdvaja vitamin C, ali tu su i vitamin K i kalij. Zlatni kivi, koji je nešto slađi, sadrži još više kalija od klasične zelene sorte, doosi Plant Based.
Iako većina ljudi može bez problema da uživa u kiviju, postoje osobe koje mogu razviti alergijsku reakciju. Posebno oni koji su osetljivi na lateks često reaguju i na kivi, kao i na banane ili avokado.
Kako ga uvrstiti u ishranu
Kivi se savršeno uklapa i u slatke i u slane kombinacije. Može biti deo smutija, doručka sa žitaricama, voćnog tarta ili osvežavajuće salse uz glavno jelo. Njegov ukus daje poseban šmek gotovo svakom obroku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....