StoryEditorOCM
ZdravljeDjeluje odmah!

Počnete li jesti grožđe svaki dan, sigurno ćete primijetiti ove tri promjene na vašem tijelu. A tek dugoročno...

Piše Mozaik SD
27. rujna 2025. - 23:36

Zdravstvene pogodnosti grožđa su brojne. Prema registriranim nutricionistima, redovita konzumacija ovog voća može poboljšati i kratkoročno i dugoročno zdravlje.

„Iako sve sorte grožđa sadrže mnoge iste polifenole i mikronutrijente poput vitamina C i kalija, koncentracija tih polifenola može varirati. Općenito, što je kožica tamnija, to voće ima snažnije antioksidativno djelovanje”, objašnjava dijetetičarka Michelle Wong za Parade.

No bez obzira koju boju grožđa preferirate, redovita konzumacija donosi korist vašem tijelu.

image
/Shutterstock

3 načina na koja grožđe djeluje na kratkoročno zdravlje

Blagodati se osjećaju gotovo odmah kada počnete redovito jesti grožđe. Evo triju promjena koje možete očekivati:

Bolja hidratacija

„Jedenje grožđa pridonosi hidrataciji jer su većinom voda i sadrže elektrolite, poput kalija”, kaže Wong. Grožđe je 80–89% voda, što je korisno osobito ako ne pijete dovoljno tekućine.

Poboljšana probava

Grožđe je izvor topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna usporavaju probavu i potiču zdrave crijevne bakterije, dok netopiva vlakna dodaju masu stolici. Zajedno s visokim udjelom vode, to pomaže spriječiti nadutost i zatvor.

Stabilnija razina šećera u krvi

Unatoč slatkoći, grožđe ne izaziva nagli skok šećera zahvaljujući vlaknima. Stabilna razina šećera pomaže izbjeći nagle promjene energije i raspoloženja te dugoročno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i bubrežnih problema.

4 načina na koja grožđe dugoročno utječe na zdravlje

Manje upala u tijelu

Grožđe je bogato flavonoidima, uključujući resveratrol i proantocijanidine, koji štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima i smanjuju kronične upale. Istraživanja povezuju prehranu bogatu flavonoidima s manjim rizikom od raka, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti.

Bolje zdravlje srca

Flavonoidi smanjuju upalu, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Uz to, grožđe sadrži vlakna koja također štite srce i smanjuju rizik od pretilosti i dijabetesa.

Jači imunitet

Poput agruma, grožđe sadrži vitamin C, koji jača imunološki sustav. Rezultat je rjeđe obolijevanje, blaži simptomi i brži oporavak.

Bolje zdravlje mozga

Manje upala znači manji rizik od bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove. Resveratrol dodatno smanjuje oksidativni stres i posebno podržava zdravlje mozga. Crveno grožđe ima ga više, pa je dobar izbor ako želite podržati kognitivno zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 16:28