StoryEditorOCM
Zdravljejeftino i dostupno

Pokušajte ga jesti svaki dan: ovo moćno povrće tajni je saveznik u kontroli šećera, pun je antioksidansa, ali i vitamina

Piše MOZAIK SD
12. studenog 2025. - 09:08

Špinat je jedna od najzdravijih namirnica koju možete uključiti u prehranu, a posebno je koristan za osobe koje žele regulirati razinu šećera u krvi. Njegova moć leži u nutritivnom sastavu i niskom glikemijskom indeksu.

Nudi brojne zdravstvene koristi. Sadrži antioksidanse i vitamine koji podržavaju prevenciju bolesti te poboljšavaju zdravlje mozga, srca i očiju.

image
/Shutterstock

Špinat ima malo kalorija, što ga čini sjajnom namirnicom za upravljanje tjelesnom težinom.

Prednosti špinata

- Nizak glikemijski indeks – gotovo ne uzrokuje nagli porast glukoze u krvi.

- Malo ugljikohidrata – u 100 g špinata ima samo oko 3,6 g ugljikohidrata, od čega su 2,2 g vlakna.

- Alfa-lipoična kiselina – snažan antioksidans koji poboljšava osjetljivost na inzulin.

- Magnezij – ključan mineral za regulaciju glukoze; špinat je izvrstan izvor magnezija.

- Bogat je vitaminima i mineralima – željezo, vitamin C, vitamin K, folna kiselina.

- Niska kalorijska vrijednost – samo 23 kcal na 100 g, idealno za dijabetičare i osobe koje žele smršavjeti.

- Antioksidativna svojstva – smanjuje oksidativni stres i upale.

Nedostaci špinata

- Visok sadržaj oksalata – može pridonijeti stvaranju bubrežnih kamenaca kod osoba sklonih oksalatnim kamenima.

- Smanjena apsorpcija željeza i kalcija – oksalati vežu minerale, pa ih tijelo slabije iskorištava.

- Mogući pesticidi – špinat je na listi namirnica koje često sadrže pesticide, pa je preporuka birati organski ili ga dobro oprati.

- Interakcija s lijekovima – zbog visokog sadržaja vitamina K, osobe koje uzimaju antikoagulanse (npr. varfarin) trebaju paziti na unos.

Kako ga uključiti u prehranu?

Možete ga konzumirati na različite načine.

image
/Shutterstock

- Svježi špinat u salatama s maslinovim uljem i limunom.

- Kuhani špinat kao prilog uz nemasno meso ili ribu.

- Smoothie od špinata, krastavca i limuna.

- Dodajte ga u omlete, variva ili tjesteninu.

Za maksimalne nutritivne koristi izbjegavajte prekomjerno kuhanje špinata. Konzumiranje sirovog špinata najbolje očuva njegov sadržaj luteina, dok mikrovalna pećnica pomaže u očuvanju vitamina K.

Kuhanje špinata na pari idealno je za očuvanje vitamina C, dok kuhanje u vodi smanjuje količinu vitamina E, ali povećava sadržaj vitamina A.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 22:07